U pozorišnom svetu, mesec oktobar ispunjen je novim predstavama, dramskim i lutkarskim premijerama kojima se s jeseni otvaraju nove sezone. Ništa drugačije nije ni u zrenjaninskom teatru. Vredno se spremajući da 19. oktobra premijerno izvedu komad „Bilo jednom u Banatu“, glumci obe scene insceniraće po prvi put legendu iz 19. veka o nastanku zrenjaninskog pozorišta, prema kojoj se neki bogati bečkerečki trgovac zaljubio u glumicu putujućeg peštanskog pozorišta, a onda joj je i pozorište sagradio.

Inspirativna tema i bogat istoriografski predložak bili su presudni da uprava Pozorišta i umetnički ansambl posegnu za pozorišnom formom koja bi na autentičan način oživela duh vremena u kome se odvija ova ljubavna priča – mjuziklom. I stoga ovo neće biti toliko predstava u kojoj se očituje društveni angažman, u kome bi se istakle društvene prilike u jednoj provinciji Austrijskog carstva u osvitu nacionalne revolucije 1848. godine, koliko dramski zaplet intimne prirode u kome će se gledaoci i likovi komada poistovećivati na osnovu proživljenih ljubavnih strasti i nemira.

 

Iako prvi put postavljeni u NP „Toša Jovanović” zahtevi mjuzikla za dobrom pričom, muzikom i koreografijom nisu bili nepremostiva prepreka za zrenjaninski pozorišni ansambl, štaviše, upravo je složenost njegove forme bila izazov za sav umetnički potencijal glumaca. Naglašavajući specifičnost istorijskog zaleđa i sam proces istraživanja materijalne osnove u arhivama, muzejima, bibliotekama i privatnim izvorima koji bi doveo do oblikovanja konačnog predloška predstave, reditelj Vladimir Lazić, autor više od 120 pozorišnih ostvarenja, između ostalog i mjuzikala „Cigani lete u nebo” i „Mister dolar”, smatra da je ovo svojevrsni poduhvat za zrenjaninski teatar:

„Istovremeno stvarati dramsku, pevačku i koreografsku strukturu i držati pod kontrolom nekoliko paralelnih tokova bilo je iznenađenje za zrenjaninski teatar, koji se prvi put susreće sa takvim izazovima. Ekipa glumaca je vrlo angažovana i svaka proba je pravo otkriće, svi su vrlo vredni, a atmosfera je na visokom nivou! Sve što se tiče predstave, ovde je prvi put stvoreno, i ne libim se da izjavim da očekujem jednu žestoku priču, ni manje ni više, bečkerečki ”Mulen Ruž““, rekao je reditelj.

 

Mjuzikl „Bilo jednom u Banatu” radi se prema priči Igora Bojovića „Legenda o pozorištu”. Tekst su napisali Željko Mijanović i Vladimir Lazić, a tekst songova Željko Mijanović. Kompozitor je Ninoslav Ademović, koreografkinja Milica Cerović, scenograf Filip Jevtić, kostimografkinja Vanja Popović, a koordinatorka i pomoćnica reditelja Senka Petrović. Ansambl predstave čini brojna glumačka ekipa, sačinjena od glumaca sa Dramske i Lutkarske scene, ali i gostujućih glumaca koji prvi put igraju u zrenjaninskom pozorištu: Katarina Sarić i Mitra Mladenović, alternativno u ulozi Marije Tot, zanosne mlade glumice putujuće peštanske družine u koju se zaljubljuje grof Stojan Sivčev, koga igra Andrija Daničić („Šešir profesora Koste Vujića”, „Panama”…), graditelja pozorišta:

– Dopalo mi se što nije u pitanju potpuna rekonstrukcija istorijskog događaja nego što priča ima i bajkovitu crtu. Grof ima klasičan razvoj jednog antičkog junaka, koji iz kompletno idilične situacije strada, dodiruje dno i zatim se poput feniksa opet diže. Ono što ga probudi i što mu ponovo daje krila jeste ljubav. On nije hteo da posluša neke ljude, gurao je po svom, ali na kraju je uspeo u tome što je zamislio. Imamo i jedan song koji se zove „Sudbina“, a koji nameće pitanje koliko sami biramo put u životu.

Dragan Đorđević, prvak zrenjaninskog dramskog ansambla, ovog se puta našao u ulozi Arpada Pečvarija, torontalskog župana:

– To je groteskan lik koji držeći sve konce u svojim rukama ispočetka sprečava gradnju pozorišta u Bečkereku. Oko njega su saradnici koji mu i pomažu i odmažu u tom poslu. Inače, ovo mi je prva uloga u mjuziklu, ali, moram priznati, stoga mi je posebno draga. Mjuzikl zahteva pun angažman glumca i veliku koncentraciju. Prvo smo imali čisto koreografski deo, a učili smo i da igramo vlaško kolo, valcer, čardaš. Moje kolege pokazuju izuzetnu posvećenost, a reditelj Vladimir Lazić nam pruža nesebičnu pomoć.

U podeli predstave nalaze se i: Nataša Ilin, Snežana Popov, Dejan Karlečik, Miljan Vuković, Danilo Mihnjević, Zvonko Gojković, Sanja Radišić, Stefan Juanin, Ljubiša Milišić, Edit Tot Miškeljin, Milan Kolak, Jelena Šneblić Živković, Tatjana Barać, Prvoslav Zakovski, Milan Kočalović, Andrija Poša, Miroslav Maćoš, Hajnalka Kovač, Nataša Milišić.

Plesači Plesnog studija Zrenjanin: Jelena Kovačev, Sara Tabački, Jovana Mećava, Elena Ralić, Talja Rabrenović, David Lazi, Nemanja Šimšić, Ivona Stanimirov.
Asistentkinja koregrafa: Jovana Ikonić
Asistentkinja kostimografa: Blagovesta Vasileva
Korepetitorke: Ana Šajrer Aleksić i Andrea Poša
Lektor: Saša Latinović
Vlasuljarski radovi i dizajn maski: Gita Sabo i Gorislav Vidaković
Dizajn plakata i programske knjižice: Uroš Stepanov