ZRENJANIN- Sinoć je u Kulturnom centru  otvorena izložbena celina „Post K’o Vid“ likovnog umetnika Zorana Rajšića. Izložba je deo istoimenog projekta, nastala je u toku pandemije iz umetnikovog iskustva izolacije i potrebe za komunikacijom.

Projekat – izložba, prema rečima autora, je prvi korak ka obnavljanju prekinutih kontakata i vraćanja u uobičajenu svakodnevicu a međuljudski odnosi vezani za osnovno egzistencijalna pitanja nalaze u fokusu njegovog interesovanja. Šta nam je pandemija odnela a šta donela svakako su pitanja koja su kod umetnika «probudila» zanimljiv sled i nastanak njegove 23 likovne kompozicije iz serije „Poruke bez reči“ izvedene u tehnici lavirani tuš.

Istoričar umetnosti Miroslav Karić, za Rajšića navodi da utemeljenje nalazimo u nameri umetnika da rad bude jasan u ideji i da direktno komunicira sa posmatračima koji su neretko pozvani da participiraju i doprinesu daljoj razradi inicijalnih autorovih koncepcija a mi u nastavku dodajemo da je upravo to osmišljeno u vidu performansa koji je izveden na otvaranju izložbe u kojem su uključene i dopisnice sa motivima pet likovnih kompozicija a koje će u toku trajanja izložbe, posetioci moći da adresiraju i putem njih šalju poruke svojim dragim osobama…

U sklopu izložbe 10. februara, u 19 časova biće izveden još jedan performans umetnice Nataše Milojević pod nazivom „Jače, da osetim da sam živa“ koji iako nastao zasebno povezuje Zoranovu i Natašinu priču kroz umetnički doživljaj razmišljanja o pandemiji i uticaju na svakog pojedinca.

 

Izložba je otvorena do 22. februara svakog dana od 8 do 20 časova a organizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, urađena je u produkciji reprezentativnog udruženja u kulturi za oblast naučno-istraživačkih i edukativnih delatnosti «Bazaart» i u organizaciji zrenjaninskog Kulturnog centra.