Zrenjanin- Zimska služba  JKP „Čistoća i zelenilo“  i ove godine spremno dočekuje zimu, kompletna mehanizacija i ljudstvo su pripremljeni da obezbede  čiste i prohodne trotoare, stepeništa na mostovima i nadvožnjicima, parkinge i biciklističke staze.

Tim povodom danas je načelnica Srednjebanatskog okruga Snežana Vučurević sa direktorom JKP “Čistoća i zelenilo” Zoranom Protićem obišla zimski punkt preduzeća “Čistoća i zelenilo” u Zrenjaninu i uverila se da je sve spremno za predstojeću zimu.

Zimska služba  JKP“Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin,  radi u periodu od 01. novembra 2018.  do 01. aprila 2019. godine.  Programom održavanja ulica u zimskom periodu predviđeno je iznošenje snega iz ulica užeg centra grada, kao i  čišćenje i uklanjanje snega i leda sa javnih površina (trotoari, parkinzi, biciklističke staze, stepeništa na mostovima i nadvožnjacima), posipanje javnih površina odgovarajućim sredstvima (so i kameni agregat i tečni kalcijum hlorid-tečnost protiv smrzavanja) radi sprečavanja stvaranja poledice i kliznih mesta, razgrtanje i odnošenje snega  iz užeg centra grada kada  snežni  pokrivač dostigne 50 cm ili smeta pešacima, biciklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju.

 

-Prema programu rada, za održavanje grada u  zimskom periodu biće angažovan  veći broj radnika, a od mehanizacije su spremni:  kamion „Zastava“,  kiperi,   traktori različitih veličina i  snaga ( MTT 560, Belarus, Dajc, Solis i Antonio Carraro) koji su opremljeni daskama za guranje snega i posipačima, rovokopači opremljeni daskom za guranje snega,  Bob-Cat,  top za sneg i mini čistilica. Za ovu zimu obezbeđeno je  120  tona soli i 60 tona kamenog agregata.  Po gradu je lociran i  određen broj spremnika za so u koje može da se odloži 1000 kg soli, a isti omogućavaju efikasniji rad zimske službe.Stepen angažovanosti zimske službe zavisiće od vremenskih uslova.Prioritet održavanja u zimskoj službi imaju ulice iz I prvog stepena održavanja (uži centar) i svi mostovi iz programa održavanja, javno prometne površine uz magistralu i ostale javno prometne površine iz programa II stepena održavanja- rekao je direktor JKP “Čistoća i zelenilo” Zoran Protić.