U Zrenjaninu je danas služenjem pomena i polaganjem venaca, na spomen-obeležje ispred zgrade nekadašnjeg „Komiteta“,  obeležena 23. godišnica vazdušnih napada NATO snaga na našu zemlju.

Porodice nastradalih polažu vence

Položeni su venci na spomenik i odata pošta našim sugrađanima, pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca, poginulim u ratovima od 1991 do 1999. godine, a to su učinili predstavnici garnizona Vojske Srbije – Banatske brigade u Zrenjaninu, Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Udruženja  porodica poginulih, Udruženja ratnih vojnih invalida, Organizacije rezervnih vojnih starešina i Udruženja vojnih penzionera.

 

 

 

 

„Dvadeset tri godine prošlo je od prvih prolećnih dana 1999. godine, kada su najlepše godišnje doba surovo prekinuli NATO projektili. Bezumno bombardovanje jedne male, slobodarske zemlje i njenog naroda, od strane udruženog agresora 19 zemalja, predstavlja presedan nezabeležen na evropskom tlu još od perioda Drugog svetskog rata. Zločine, koji su tada počinjeni nad našim narodom, ne možemo i ne smemo zaboraviti. Iz kolektivnog sećanja nikada ne mogu izbledeti slike porušenih fabrika i mostova, gradova u plamenu, uključujući i prestonicu, Beograd, slike voza u Grdelici, male Milice Rakić u Batajnici, Sanje Milenković u Varvarinu, srušenih zgrada RTS-a i televizije Novi Sad, grafitnih i kasetnih bombi u Obrenovcu, Nišu, Aleksincu, dug je spisak svih tih zlodela, učinjenih širom Srbije. Stradali su država i narod sa slavnom i ponosnom istorijom, herojstvom ispoljenim u oba svetska rata na strani saveznika, narod koji nikada nije bio agresor, niti okupator, a širom slobodarskog sveta bio je primer borbe protiv fašizma, nepravde i ugnjetavanja. Materijalna šteta naneta Srbiji nikada nije u potpunosti nadoknađena, a ljudski životi su nenadoknadivi. Poginulo je više od hiljadu vojnika i policajaca, broj civilnih žrtava, nažalost, nikada nije precizno utvrđen. Među žrtvama NATO agresije je i devet naših sugrađana, pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca, kojima danas odajemo posebnu počast. Njihova imena uklesana su u istoriju i u ovaj spomenik, zajedno sa imenima 53 poginula u ratnim sukobima na prostoru nekadašnje Jugoslavije. U obavezi svih nas je da im odamo počast, ne samo na današnji dan, već i u drugim prilikama, da pomažemo njihovim porodicama i saučestvujemo u bolu zbog gubitka najmilijih“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura