Zrenjaninski socijalni forum predleže Skupštini Grada Zrenjanina da promeni odredu  Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom prema kojoj korsnik daljinskog frejanja mora da pribavi saglasnost svih stnara kako bi se isključio sa mreže. Ovakva odredba faktički onemogućava pojedinačne stanare da otkažu centralno grejanje i njihov odnos sa Gradskom toplanom pretvara u neku vrstu prinudnog ugovora, što je suprotno osnovnim principima obligacioniog prava. Na taj način pojačava se monopolski položaj Javnog komunalnog preduzeća Gradsak toplana, koje može da posluje bez obzira na nezadovoljstvo korisnika, budući da oni uslugu ne mogu da otkažu, zbog uslova koji se teško mogu ispuniti. Podsećamo da član 90.st.1. Ustava glasi: „Republika Srbija štiti potrošače“. Inače, u nekim gradovima isključivanje je moguće uz saglasnost polovine stanara. Ukoliko bi stanari imali mogućnost da otkažu daljinsko grejanje Toplana bi bila primorana da vodi računa o žalbama građana i da svoje poslovanje učini efikasnijim, transparentnijim i jeftinijim.

„Takođe, zahtevamo da nadležni državni organi odgovore zašto se zakoni iz ove oblasti različito primenjuju u Zrenjaninu, u odnsu na druge gradove. Naime, prema važećem Zakonu, cena grejanja utvrđuje se po utrošku toplotne energije, što se čini u Zrenjaninu, ali ne u Beogradu i Novom Sadu gde se cena obračunava po kvadratnom metru stambenog prostora. Ukoliko se pravne norme neopravdano različito primenjuju u istim situacijama, radi se o dikriminaciji koja je po Ustavu zabranjena. Razlozi za ovkvu diskriminativnu primenu Zakona nisu pravni li tehnički, nego politički. U Beogradu ima 300.000 priključaka na daljinsko grejanje, a u Novom Sadu 100.000, podizanje cena u ovom gradovima izazvalo bi veliko nezadovoljstvo i politički problem“, navode iz ZSF.

Iako je siromaštvo u našem gradu veće nego u Beogradu i Novom Sadu, cena grejanja je u Zrenjaninu znatno viša. Osiromašeno stanovništvo nije u stanju da plaća visoke cene komunalnih usluga, pa najsiromašnijim preti opasnot da ostanu bez stanova, zbog neizmernih računa.

Zrenjaninski socijalni forum zahteva da nadležni gradski organi izvrše vanrednu kontrolu finansijakog poslovanja Gradske toplane, budući da građani sve češće izražavaju sumnju da ona naplaćuje i nepostojeće i nepotrebne troškove. Tako, na primer, Toplana svojim zaposlenim uplaćuje dodatno penziono osiguranje, što znači da građani preko visokih računa za grejanje finansiraju privilegije radnika ovog javnog preduzeća.