Završena i sedma radionica za decu u okviru projekta “Storytelling u Muzeju”

Zrenjanin- Završena je i sedma po redu radionica u okviru projekta “Storytelling u Muzeju” pod nazivom “Avanture  Rasparagana i Zizaise iz sarmatskog plemena Jaziga”.

sdr

Pristigli su nakon duge migracije svog naroda, čak iz Irana, pre gotovo dve hiljade godina, u predeo Banata, gde su sreli Kelte i druge narode. Rasparagan i Zizaisa, iz sarmatskog plemena Jaziga, dečak i devojčica, drugari, učiće da prave predivan nakit, fibule, ukrašavaće perlama odeću, ali spremaće se i da postanu ratnici, konjanici, oboje,  jer i sarmatske žene bile su ratnice, vešte poput Amazonki.  Kako su Zizaisa i Rasparagan dospeli do, glavom i bradom – rimskog imperatora Trajana, i kako su mu pravili amajlije za njegov pohod na Dakiju, kako su oslobođeni iz zarobljeništva u logoru rimske vojske, ispreda priča koju su, u okviru projekta „Storytelling u Muzeju“, slušali četvrtaci iz Osnovne škole „Dositej Obradović“, učiteljice Tešane Aćin.

 

Priču  o sarmatskim plemenima na tlu Banata, njiihovom načinu života i njihovoj kulturi deci su ispričale bibliotekarke Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Ranka Konculov i Nataša Stojičić, i kustos-arheolog Narodnog muzeja, Aleksandar Šalamon,  tokom sedme radionice u okviru ovog projekta. Ali smo sa decom, kao i na svakoj radionici „Storytelling u Muzeju“ , razgovarali i o savremenim temama koje same izrastaju iz priče o prošlim vremenima, o temama migracije naroda, o susretu različitih naroda i kultura, o toleranciji i lepoti mešanja kultura. O rodnoj ravnopravnosti koja je u doba kada su sarmatska plemena živela na ovim prostorima bila najnormalnija stvar u funkcionisanju društva.

 

dav

Nakon priče, deca su sa bibliotekarkama pravila nakit i druge ukrase od gline, po uzoru na nakit sarmatskih plemena, pronađen na nalazištima u okolini Zrenjanina. Deca  nisu primetila da je prošlo sat vremena, vajajući glinu u broševe, perle, bojeći nakit. Time smo odgovorili na još jedno aktuelno pitanje jednog dečaka iz publike, postavljenog tokom priče o Rasparaganu i Zizaisi:

A šta su oni radili bez interneta?!

 

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, a koordinatori projekta su Jelena Gvozdenac, ispred Narodnog muzeja, i Tanja Graovac, ispred  Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap