Na najvećem svetskom takmičenju profesionalnih vozača Volvo kamiona Zrenjaninac Aleksandar Malušić, jedini predstavnik iz Srbije, osvojio je trinaesto mesto među ogromnom konkurencijom od prijavljenih 12.000 vozača sa cele planete.

 

Asfaltnu stazu trebalo je savladati za maksimalno 12 minuta i 30 sekundi, na toj deonici trebalo se  zaustaviti četiri puta, na njoj su bile i po jedna uzbrdica i nizbrdica, dok je brzina bila ograničena na 60 km/h. Na ovom takmičenju ključna je bila što manja potrošnja goriva, bodovala se preciznost upravljanja, a u finalu je pored vožnje tegljača uvedeno  terensko nadmetanje u upravljanju kiperom, dok je pobednika odlučivao zbir osvojenih bodova.

Na nacionalnom takmičenju, u ovoj sezoni organizovanom  po novim pravilima od mogućih 100 bodova kojima je ocenjivana vožnja svakog takmičara naš sugrađanin Aleksandar je osvojio čak 98  i prvo mesto u Srbiji.

Zbog incidenta  egipatskog aviona na beogradskom aerodromu Aleksandar Malušić nije stigao na probnu vožnju u Geteborg, te nije imao priliku da se oproba na finalnoj stazi.

U samom finalu učestvovalo je  33. takmičara, gde je Aleksandar zauzeo 13. mesto iako nije uspeo da testira finalnu stazu.

-Nisam nezadovoljan, ali ni zadovoljan mogao sam i umem više. Samo da sam dan uoči  finala imao šanse  da provozam te probne krugove, uveren sam da bih  bio na pobedničkom postolju, makar jedan od trojice najboljih- rekao je Aleksandar Malušić sa desetogodišnjim stažom profesionalnog vozača u transportnoj kompaniji Kemel.