„Imajući u vidu da je osnovni cilj formiranja Građanske inicijative “Zajedno za vodu” dobijanje pijaće vode, kao inicijativa i dalje stojimo iza toga da je kontrola svih ugovorenih parametara neophodna: kvalitet jeste na prvom mestu, ali bitni su i kapacitet, cena… Ko o tome treba da vodi računa? Ispravnost vode kontroliše Zavod za javno zdravlje, a sva ostala merenja i ugovorene parametre mešovita komisija“, navode u saopštenju Građanske inicijative „Zajedno za vodu“.

 

!Pošto nemamo poverenje u stručnost članova mešovite komisije koji bi trebalo da predstavljaju grad Zrenjanin, smatramo da barem jedan član Komisije za puštanje u pogon postrojenja za prečišćavanje vode treba da bude stručno lice koje je poznato javnosti po svom radu, a da nije stranačka ličnost. Sa željom da budemo konstruktivni jer svi imamo isti cilj (ili bi tako trebalo da bude), gradonačelniku i Vodovodu dostavili smo i predlog koga da pozovu. Zahtevamo da to bude dr Božo Dalmacija, redovni profesor i direktor Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Dr Dalmacija je rukovodilac Centra izvrsnosti za hemiju okoline i procenu rizika, a njegova biografija nalazi se na sajtu fakulteta: http://www.dh.uns.ac.rs/newversion/nastava/_Imenik_Dalmacija.php. Dr Dalmacija je voljan da prihvati ovu dužnost i da svojim znanjem, iskustvom i integritetom doprinese i garantuje da će svi aspekti ugovora biti provereni i javnost redovno obaveštena, što je u interesu i grada i građana. Ukoliko vlast ne prihvati predlog, biće i više nego jasno da postoje tajni dogovori i interesi pojedinaca“, ističu u saopštenju.

 

Građanska inicijativa „Zajedno za vodu“

 

Građansku inicijativu „Zajedno za vodu“ predstavljaju političke partije i udruženja građana okupljena oko jednog cilja – rešavanja problema dobijanja pijaće vode u Zrenjaninu. Članice inicijative su Centar za zaštitu potrošača „Begej“, UG „Naš grad naša stvar“, Demokratska stranka, Pokret Dosta je bilo, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka Srbije, Socijaldemokratska stranka, Vojvođanska partija i Zelena stranka.