Zrenjanin-Portal ZRklik i Kulturni centar Zrenjanin poklanjaju jednom čitaocu dve karte za film  „Kralj Petar I: U slavu Srbije“  za projekciju u subotu, 8. decembra, u terminima po Vašem odabiru.

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to do sada niste učinili, lajkujete Facebook stranicu portala zrklik.rs, a zatim da ovaj tekst podelite sa našeg na Vaš Facebook profil pod opcijom javno (public). Ime dobitnika objavićemo sutra. Karte se moraju iskoristiti u datom terminu.

U Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina  6, 7, 10, 11, 12, 13 i 14. decembra u terminima od 18h i 20.30h a 8. i 9. decembra, u istim terminima,  u Maloj sali KCZR, prikazivaće se najnovije domaće filmsko ostvarenje „Kralj Petar I: U slavu Srbije“ (2018, 85’).  Režiju potpisuje Petar Ristovski. Cena ulaznice: 250 dinara.

Film je nastao  po romanu Čarape kralja Petra, Milovana Vitezovića objavljenog 1994. godine a po scenariju Mihajla Vitezovića, Vladimira Simića i Vladimira Ćosića.Glumačku ekipu koju čine Radovan Vujović, Danica Ristovski, Ivan Vujić, Aleksandar Vučković, Ljubiša Savanović, Svetozar Cvetković, Marko Baćović i Ivan Marković, predvodi naš proslavljeni glumacLazar Ristovski, u ulozi Kralja Petra Prvog. Za film se navodi da u evropskim razmerama predstavlja jedan od najznačajnijih umetničkih projekata u godini obeležavanja pobede Saveznika u Prvom Svetskom ratu.

 „Kralj Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu za zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada.
Kada se spletom istorijskih okolnosti Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo je parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Tokom mučnog povlačenja srpske vojske preko albanskih planina, kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj Marinka nalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove  nevine žrtve rata. Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća.”