Koncert – „Piknik u klasicizam“ ansambla „Beogradski barok“ biće održan u ponedeljak, 10. decembra u Baroknoj sali Gradske kuće. Ansambl će izvesti kamernu muziku Mocarta, Štamica i Betovena na istorijskim instrumentima pod umetničkim vođstvom Karoline Beter (travesto flauta). Koncert počinje u 19 časova a ulaz je besplatan. Koncert se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture I informisanja Republike Srbije.

 Umetnici će na kopijama istorijskih instrumenata izvesti program pod nazivom „а’ = 430Hz – Piknik u klasicizam“  koga čine izabrane kompozicije kamerne muzike iz druge polovine 18. veka. Ovaj specifičan žanr kućnog muziciranja u malim sastavima je bio izuzetno popularan u 18. i 19. veku, a u pitanju su prava remek-dela Mocarta, Štamica i Betovena koja se kod nas retko izvode ili publika do sada nije imala prilike da ih čuje. Umetnički vođa programa je nemačko-srpska umetnica Karolina Beter koja je specijalista za izvođenje muzike na istorijskim flautama. Koncert se realizuje u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ulaz na koncert je slobodan.

Beogradski barok je muzički ansambl osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića koji je živeo i radio u Švedskoj i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu. Tokom poslednjih godina ansambl veoma aktivno nastupa u zemlji i nastoji da doprinese boljem razumevanju istorijski informisane izvođačke prakse muzike, edukaciji dece i nove publike, kao i širenju interesovanja za umetničku muziku uopšte.

Više informacija o aktivnostima Beogradskog baroka na: https://www.youtube.com/ (kanal Belgrade Baroque) и https://www.facebook.com/belgrade.baroque