Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 21. januara do 27. januara 2019. godine u cilju podizanja svesti  žena o raku grlića materice, sprečavanju oboljevanja i  načinima lečenja. Slogan ovogodišnje kampanje je da „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice„  a cilj je da se, kao i prethodnih godina, ženama prenese poruka da je rak grlića materice ozbiljna bolest koja se adekvatnim merama prevencije i pravovremenim otkrivanjem može sprečiti ili uspešno lečiti.

Prepoznajući značaj ove kampanje, FOŽ SPS Zrenjanin  aktivno učestvuje u njenom obeležavanju i ovom nedeljom prenosi  poruku o značaju dostupnih mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

-Naša osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti i još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju  i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije. Akcenat posebno treba staviti na Papa test, kao efikasan skrinig test za rak grlića materice, ukazujući na činjenicu da redovni pregledi otkrivaju promene na vreme. Brinite o sebi, o svom zdravlju i volite sebe, jer zdrava žena može sve, poruka je koju smo poslali na samom kraju godine, ohrabrujući žene da se odazovu i da redovno obavljaju ginekološke preglede-  rekla je Željka Milošević predsednica FOŽ SPS Zrenjanin.