Grad Zrenjanin je na 41. Međunarodnom sajmu turizma predstavio  sve lepote našeg grada i pokazao da ima veliki turistički potencijal. Zrenjanin je grad privrede, istorije, kulture, sporta i manifestacija, ali i grad koji ima bogatu turističku ponudu koja može da privuče veliki broj turista kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

 

Zrenjaninci i meštani naseljenih mesta naše opštine posetiocima su predstavili rukotvorine, tradicionalna jela Banata, domaće proizvode, domaće vino i kraft pivo.

Na štandu Turističke organizacije grada Zrenjanina, svoju ponudu predstavili su i Rezervati prirode, Banja Rusanda, Carska bara, hotel Vojvodina, Lovački dvorac Kaštel, prizvođači suvenira i meda, koji su sastavni deo turističke ponude Zrenjanina.

O unapređenja turističkog potencijala i značaju bogate turističke ponude grada Zrenjanina govorili su  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

-Grad Zrenjanin nema planine, ni brdo, ni more, ali znamo da organizujemo dobru manifestaciju koju za sedam dana poseti preko pola miliona gostiju. Mi smo veoma ponosni i na ljude koji manifestaciju organizuju i na sve naše ugostitelje, trgovce, domaćine koji dočekaju toliki broj turista u naš grad. Naravno, „Dani piva“ nije jedina  manifestacija koju mi organizujemo, Zrenjanin ima veliki broj manifestacija koje posetioci treba da posete“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i pozvao sve da dođu u naš grad i uživaju u njemu.

 

„Turistička organizacija grada Zrenjanina, već nekoliko godina, predstavlja turistički potencijal grada ovde na sajmu. Dobra turistička ponuda našeg grada doprinela je da se poseta gostiju poveća za 20 odsto u udnosu na porošlu godinu, što iznosi oko 40.000 noćenja“, rekao je direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina i istakao da lokalna samouprava pored svakodnevnog razvoja, velike napore ulaže i razvoj turističkih potencijala grada Zrenjanina.

Posetioci koji dođu u grad na Begeju, u samom centru mogu videti jednu od najznačajnijih građevina u gradu, a to je Gradska kuća, stara skoro dva veka, kao i  Zrenjaninsko Narodno pozorište „Toša Jovanović“ koje je jedno od najstarijih pozorišta u bivšoj Jugoslaviji koje je po legendi  nastalo iz neizmerne ljubavi jednog imućnog građanina prema čuvenoj glumici.

Obilazeći grad posetioci mogu uživati u brojnim restoranima i salašima koji u ponudi imaju tradicionalnu banatsku kuhinju. Na samo sedam kilometara od grada nalazi se Lovački dvorac „Kaštel“ Ečka koji je igrađen u engleskom stilu. Dvorac je podigla porodica lazar, a na svečanom otvaranju svirao je čuveni Franc List.

Ljubitelji prirode mogu uživati u specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“ koje je stanište oko 25o vrsta ptica, a na obodu Carske bare nalazi se naseljeno mesto Belo Blato koje privlači ljubitelje seoskog turizma. Izletište  „Tisa“ predstavlja pravu oazu  za kupače i turiste u letnjem periodu, a pravi je izbor za kampovanje, uživanju u sportskim aktivnostima i restoranima koji u svojoj ponudi imaju riblje specijalitete.

Brend grada Zrenjanina je manifestacija „Dani piva“ koju zadnje nedelje avgusta poseti preko pola miliona ljudi. Sedam dana, grad postaje centar najinetresantnijih dešavanja u Vojvodini. Pored koncerata poznatih zvezda održavaju se dečiji, sportski, kulturno-umetnički program na više od petnaest lokacija uz tradicionalnu kuhinju i kriglu piva.

U koje god doba godine da posetioci dođu u Zrenjanin mogu osetiti domaćinsku atmosferu, uživati u čarima banatske tradicionalne kuhinje, etno i seoskom turizmu, kao i brojnim manifestacijama i iz našeg grada poneti najlepše uspomene.