Izložba fotografija „U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“

Photo shows members of the Romanovs, the last royal family of Russia including: seated (left to right) Marie, Queen Alexandra, Czar Nicholas II, Anastasia, Alexei (front), and standing (left to right), Olga and Tatiana. (Source: Flickr Commons project, 2010)

 

Zrenjanin- U petak, 22. februara u Salonu NMZ u 19 časova, biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“. Posvećena je poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici. Projekat je nastao sa željom i ciljem da se srpskoj publici približi lik i delo članova poslednje dinastije. Pored toga, da se probudi sećanje na porodicu Romanov, bliže upozna sa životom i žrtvenim služenjem porodice poslednjeg ruskog cara. Pri tome su se organizatori potrudili da foto-materijal odaberu polazeći od želje da, pre svega, prikažu lepotu porodice Romanov, njihov svakodnevni život i služenje za dobrobit Otadžbine i svog naroda.

Projekat realizuju Sretenjski manastir iz Moskve, Društvo cara Nikolaja iz Beograda i studio „Ruski Car“. Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Vladislava Ignjatov, istoričar.

 

Mučenik car Nikolaj i njegova porodica uživaju posebnu ljubav kod srpskog naroda. Kada je 23. jula 1914. godine Austrougarska postavila ultimatum Srbiji, srpska vlada se iste večeri obratila Rusiji za pomoć. Svega šest dana nakon toga, 30. jula car Nikolaj II je pozitivno odgovorio na molbu srpske vlade. Austrougarska vojska je tada već napala Srbiju. Rusija, kao zaštitnica Srbije, ušla je nespremna u rat protiv Austrougarske, kojoj se priključila Nemačka. To je bio početak velikog stradanja pravoslavnih zemalja i mučeničke smrti carske porodice Romanov. Pored toga, Rusija je tokom Prvog svetskog rata mnogo pomagala Srbiji.

Izložbu čine crno-bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov. Izložba je tematski podeljena na celine. Jednu celinu čine portreti članova carske porodice. Među njima se posebno izdvajaju paradni portreti. Psihološki portreti donose svu lepotu slovenskog lika, a gledaoci takođe imaju uvid u modu i stil oblačenja sa kraja 19. i početka 20. veka.

Druga celina su žanr fotografije. U okviru ove celine izvajaju se fotografije iz ličnih albuma porodice Romanov. To su spontane fotografije, neformalne. Zabeleženi su momenti u šetnji, razgovoru, odmoru, dečijim igrama. Ove fotografije su retkost, jer su ih radili lično članovi porodice. Poznato je da su Romanovi posebno voleli fotografiju.

Predstavljene su i fotografije vojne tematike. Na njima car blagosilja vojsku pred odlazak u rat, isprobava novo oružje, daje vojsci naređenja, uključuje prestolonaslednika u tajne vojevanja.

Carica i velike kneginje su se bavile humanitarnim radom. Obilazile ranjenike, pomagale bolesnim vojnicima i delima i rečima. Iz njihovih dnevnika se zna da su asistirale i prilikom najtežih operacija. Zabeležene su dok neguju vojnike.

Sa starinskih fotografija pred gledaocem oživljava predstava prave lepote i ljubavi, blagorodstva i svetosti.

 

Prva izložba fotografija je otvorena avgusta 2016. godine. Za ovo vreme izložba je obišla više od 100 mesta širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Amerike, Evrope i Afrike, i naravno Rusije.

Ona predstavlja početak i jedan segment projekta koji obnavlja sećanje na cara Nikolaja II i njegovu porodicu.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap