Zrenjanin- Prva sednica Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga u 2019. godini održana je danas u Gradskoj kući u Zrenjaninu. Pored načelnice Srednjobanatskog okruga Snežane Vučurević, na sednici su prisustvovali i predsednici opština Novi Bečej, Žitište, Sečanj, Nova Crnja, kao i gradonačelnik Grada Zrenjanina.

Načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević na sednici je govorila o preduzetim merama za sprečavanje i širenje zarazne bolesti Afričke kuge, a koja je zahvalila susednu Rumuniju i Mađarsku.

„Obzirom da je zarazna bolest Afrička kuga svinja proširena i na teritoriji susedne Rumunije, zahvatila je i Temišvarsku regiju, a samim  tim  stvorila se  veća mogućnost da se sama zaraza prenese i u našu zemlju. Ministarstvo poljoprivrede je 1. februara izdalo naredbu o preduzimanju preventivnih mera za sprečavanje, praćenje i iskorenjavanje ove zarazne publici Srbiji. U Srednjobanatskom upravnom okrugu za sada nema registrovanih slučajeva ove zarazne bolesti. Mere  za sprečavanje i širenje bolesti su na visokom nivou, sve veterinarske stanice, inspektori, kao i Lovačka udruženja su na terenu i prate sprovođenje naloženih mera“, rekla je Snežana Vučurević i podsetila da je prošle godine u sedištu Srednjobanatskog okruga održan sastanak gde su lokalne samouprave, gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije dobile obavezu da naprave plan lokacija  u slučaju da se zarazna bolest pojavi na našim prostorima, odrede ljude i mehanizaciju, kao i da donesu plan postupaka u slučaju zaraze. Načelnica je istakla da virus Afričke kuge nije opasan za ljude i druge životinje, već samo za divlje i domaće svinje.

Ukupan broj svinja u seoskim gazdinstvima i farmama u Srednjobanatskom okrugu iznosi 50.556, najviše ima opština Sečanj sa 22.420, zatim Žitište  sa 7.766, Nova Crnja 3.282  i Zrenjanin 13.437.

Jedna od tema na današnjem sastanku bila je i realizacija vladinog projekta „Ažuriranje adresnog registra“ u cilju modernizacije Državne uprave i stvaranje moderene Državne uprave koja treba da bude servis građanima.

„Republički geodetski zavod je izradio elaborate uličnog sistema, sve lokalne uprave sa teritorije našeg okruga su preuzele te elaborate. Jedna od faza je usklađivanje tih elaborata sa katastrom, zatim dodeljivanje naziva ulica, postavljanje naziva ulica i dodeljivanje brojeva“, rekla je Snežana Vučurević i istakla veliki značaj ovog projekta zbog uvođenja u baze podataka kako lokalne tako i ostalih nadležnih organa svih stanovnika i privrednih subjekata.

O raspisivanju Javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje za  finansiranje aktivnih mera politike  zapošljavanja na sastanku govorila je  Tatjana Mijatović direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Zrenjanin.

„Plan nam je da Javne pozive promovišemo u svim opštinama Srednjobanatskog okruga, odnosno da dođemo do svakog poslodavca kojji nije do sada koristio  naše mere. U toku je zahtev lokalnih samouprava za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja“, rekla je Tatjana Mijatović.