Zrenjanin- Zrenjaninska premijera predstave, posvećene najbogatijem i najuticajnijem Srbinu u Austrougarskoj monarhiji, velikom dobrotvoru i zadužbinaru  Lazaru Dunđerskom  pod nazivom „Lazar“  biće odigrana u četvrtak, 7. februara, u 20 časova u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“. Sav prihod od prodatih ulaznica ići će u humanitarne svrhe Fondu za žrtve porodičnog nasilja, kao i deci bez roditeljskog staranja.

Monodramu „Lazar“ će odigrati Miodrag Petrović, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, reditelj i scenograf je Ljuboslav Majera, autor teksta mr Zoran Subotički, a kostimograf Tijana Sičević.

Tim povodom danas je Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija na kojoj su govorili direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina, Zoran Ljubotina, pomoćnik upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, mr Zoran Subotički i direktorka Centra za socijalni rad, Olivera Lisica.

   

-Saradnja između Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, mr Zorana Subotičkog i Turističke organizacije grada Zrenjanina je dobrodošla kao omaž Lazaru Dunđerskom kao čoveku koji je mnogo pomagao naš živalj u tom vremenu. Ova predstava ima humanitarni karatker, jer prodajom ulaznica pomažemo žrtavam porodičnog nasilja- rekao je Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina i pozvao sugrađane da dođu 7. februara i pogledaju predstavu.

-Predstava „Lazar“ je umetnički omaž o  životu Lazara Dunđerskog, a publika će imati priliku da ga vidi kao biznismena, poslovnog čoveka, preduzetnika, nacionalno svesnog čoveka koji je se  vrlo dobro kreće u jednom geo-političkom prostoru i vremenu, jer ipak govorimo o jednoj carevini kao što je Austrougarskau kojoj on radi i živi- rekao je  mr Zoran Subotički autor testa i podsetio da je Lazar bio najuticajniji Srbin Austro-ugarske monarhije, da se isticao svojim ogromnim bogatstvom, ali i dobročinstvima i zadužbinama. Da je bio  jedan od najtalentovanijih poslovnih ljudi druge polovine XIX i početka XX veka u ovim krajevima i da se podjednako uspešno bavio poljoprivredom, industrijom, bankarstvom, trgovinom.

Direktora Centra za socijalni rad Olivera Lisica rekla je da je Centar u  saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina opredredelio da sredstva od prodatih ulaznica budu namenjena za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, kao i za decu bez roditeljskog staranja.