Sretenjski orden Republike Srbije Narodnom pozorištu “Toša Jovanović“

Ukazom predsednika Republike Srbije od 11. februara 2019. godine, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture, posebno pozorišne umetnosti, povodom 180 godina rada, Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovano je Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin. 
To izuzetno priznanje, najznačajnije u dugoj istoriji zrenjaninskog teatra, uručeno je na svečanosti u Predsedništvu Republike Srbije na Dan državnosti, u petak, 15. februara, a orden je iz ruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića primio direktor NP “Toša Jovanović” Ivan Francuski.
 
Na svečanosti u Beogradu, priznanja su uručena zaslužnim pojedincima i kolektivima, za doprinos razvoju i prezentovanju Srbije u različitim oblastima života i rada, a kako je tom prilikom istakao predsednik Srbije, „laureati su svojim radom doprineli da Srbija bude bolja i uspešnija“. On je posebno zahvalio inostranim laureatima koji su širili ugled Srbije daleko van njenih granica.
Sretenjski orden drugog stepena stigao je u zrenjaninsko pozorište u godini u kojoj ono obeležava izuzetan jubilej – 180 godina od izgradnje najstarije namenske pozorišne sale u našoj zemlji, 1839. godine. Barokna teatarska scena u zdanju na Trgu slobode, zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije, uvrštena je u “Evropsku rutu istorijskih teatara”.
  
Nekadašnji žitni magacin, pretvoren po pitkoj legendi u pozorište zbog ljubavi bogatog ovdašnjeg trgovca prema peštanskoj glumici, od 1946. godine dom je profesionalnog pozorišta nazvanog imenom čuvenog srpskog glumca, jednog od najtalentovanijih članova narodnog pozorišta u Beogradu, Toše Jovanovića (Veliki Bečkerek, 1845 – Beograd, 1893.). Danas je zrenjaninsko pozorište, posebno njegova lutkarska scena, među najuticajnijim pozorištima u našoj zemlji i dobitnik impozantnog broja glumačkih i ostalih nagrada, posebno na domaćim festivalima profesionalnih pozorišta Vojvodine i susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.
Fotografije: Narodno pozorište “Toša Jovanović” Zrenjanin
Izvor:zrenjanin.rs

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap