Zrenjanin- Sa sastanka održanog, 21. februara 2019. godine, u sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga u vezi uključivanja gradskih/opštinskih komunalnih inspekcija u preduzimanju preventivnih mera u sprečavanju pojave i širenja zarazne bolesti Afričke kuge svinja, doneta je odluka o zabrani prodaje i kupovine mesa i proizvoda od mesa poreklom iz Mađarske i Rumunije, kao i sa gazdinstava, a u skladu sa povećanim rizikom od zaraze ovom opasnom i neizlečivom bolešću svinja zbog blizine novih žarišta AKS u Rumuniji. 

Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici komunalnih inspekcija svih lokalnih samourava sa područja Srednjobanatskog upravnog okruga, predstavnici Policijske uprave Zrenjanin i JKP „Pijace i parkinzi“ Zrenjanin, šef Odseka republičke veterinarske inspekcije apelovao je da se i komunalna inspekcija u saradnji sa dugim nadležnim službama, u okviru svojih nadležnosti, uključi u prevenciju AKS kao i da se građani obaveste o sledećem:

Zbog velike otpornosti virusa koji izazva bolest a jedan od puteva prenošenja bolesti je preko mesa i proizvoda od mesa zaraženih domaćih i divljih svinja: ZABRANjUJE SE promet (prodaja i kupovina) mesa i proizvoda od mesa (poreklom iz Mađarske i Rumunije, kao i sa gazdinstava) na pijacama zbog sprečavanja unošenja, pojave i širenja zarazne bolesti AFRIČKE KUGE SVINjA!

Zabrana se donosi na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, Zakona o veterinarstvu i Naredbe o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti Afričke kuge svinja u Republiku Srbiju od 1. februara 2019. godine.

„S obzirom na povećanu opasnost od unošenja ove zarazne bolesti u Republiku Srbiju vršiće se pojačan nadzor svih nadležnih inspekcijskih službi na svim prodajnim mestima van poslovnog prostora, na pijacama, u svim lokalnim samoupravama u Okrugu i preduzimaće se odgovarajuće sankcije u cilju zaštite svake opštine a time i cele države od pojave i širenja ove zarazne bolesti koja može naneti ogremne štete uzgoju svinja i našoj privredi“, navodi se u saopštenju je  Stručne službe Srednjobanatskog upravnog okruga.