Zrenjanin- Povodom obeležavanja Svetskog dana vode u Kino klubu Zrenjanin u petak, 22. marta u 19h, u maloj sali Kulturnog centra biće održana projekcija dva filma grčki dokumentarac o vodosnabdevanju „Do poslednje kapi“ i dokumentarac „Zrenjaninski Rašomon“ čiji su autori Branislav Markuš i Robert Fai. Nakon filmova sledi diskusija sa Branislavom i Robertom, kao i Milica Lupšor ispred udruženja Pravo na vodu. Ulaz je besplatan.

„U Vojvodini preko 650.000 ljudi pije kancerogenu vodu. Na ovoj mapi, Zrenjanin se ističe kao posebno problematičan. Nebrojene su svakodnevne priče naših sugrađana vezanih za zdravstvene probleme usled neodgovarajuće vode, priče poljoprivrednika koji tvrde da vodu sa česme čak i nakon prividnih rešenja i životinje odbijaju da piju, kao i zabrinjavajući snimci i fotografije žute, pa čak i smeđe vode“, rekla je Galina Maksimović, predsednica Kino kluba Zrenjanin.


Filmske projekcije su deo niza aktivnosti koje inicijativa Pravo na vodu ovog dana organizuje širom Srbije u saradnji sa brojnim lokalnim organizacijama, sa akcentom na mesta gde je pravo na vodu najugroženije.