Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina tokom maja meseca nas očekuju hit predstave, tribine, filmski festival, izložbe, promotivni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać“ i veliki dečji kviz.

 

U TOKU FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA

Sedam najboljih filmova sa 14. festivalskog programa, filmskog festivala “Slobodna zona” koji je održan od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu,  filmovi po izboru publike i selektora festivala nalaze se na turenji po gradovima Srbije. U Kulturnom centru Zrenjanina  filmovi se prikazuju od sredine aprila do kraja maja svake srede i četvrtka u Maloj sali  od 20 časova a ulaz na   projekcije je besplatan.

 

Raspored projekcija u KCZR

 

Još jedan svetski hit koji Turneja Slobodne Zone donosi na svoj repertoar i koji filmska kritika naziva i novom Kazablankom, je film „Tranzit“ (na programu je 1. i 2. maja) najpoznatijeg nemačkog reditelja Kristijana Pecolda, o izbeglici iz Nemačke koji preuzima identitet ubijenog francuskog pisca i pokušava da pronadje njegovu ženu.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i igrani film „Kapetan“ (na programu je 8. i 9. maja) o  mladom nemačkom vojniku koji u poslednjim danima rata preuzima identitet nacističkog oficira i postaje monstruozni zločinac

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i film koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film  „Srbenka“ (15. i 16. maj) Nebojše Slijepčevića, koji je osvrće na događaj 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Ističe se i igrani film “Tri lica” (22. i 23. maj) Džafara Panahija, o mladoj Iranki kojoj roditelji ne dozvoljavaju da studira glumu, već bi u skladu sa tradicijom trebalo da se uda.

Idealan za mlađu publiku (12+), ali i za odrasle je igrani film „Najbolji ortaci“ (na programu je 29. i 30. maja)  o Ambersonu koji pomaže najpopularnijem dečku u školi da osvoji ćerku novog profesora francuskog jezika.

 

Više detalja o filmovima možete naći u nastavku, kao i na sajtu Slobodne zone: www.freezonebelgrade.org

 

SREDA, 1. I ČETVRTAK, 2. MAJ

“Tranzit “ (igrani film), r. Christian Petzold / Nemačka, Francuska, 2018, 102’
Nemačke trupe su nadomak Pariza. Georg beži u Marsej u poslednjem trenutku. Njegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U ovaj lučki grad primljeni su samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da vam je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=tranzit-igr

 

SREDA, 8. I ČETVRTAK, 9. MAJ

“Kapetan”  (igrani film), r. Robert Schwentke / Nemačka, Poljska, Portugalija, Francuska, 2017, 118’
U poslednjim danima Drugog svetskog rata mladi nemački vojnik, boreći se da preživi, pronalazi uniformu nacističkog oficira. Lažno se predstavljajući, on uz uniformu preuzima i njegov identitet i postaje monstruozni zločinac poput istih onih ljudi od kojih pokušava da pobegne.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=kapetan-igr

 

 

SREDA, 15. I ČETVRTAK, 16. MAJ

“Srbenka”  (dokumentarni film), r. Nebojša Slijepčević / Hrvatska, 2018, 72’
U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=srbenka-dok

 

SREDA, 22. I ČETVRTAK, 23. MAJ

“Tri lica”  (igrani film), r. Jafar Panahi / Iran, 2018,100’
Iako je Džafaru Panahiju od 2010. godine zabranjeno da snima filmove, on nastavlja sa radom bez odobrenja iranskih vlasti. Njegov najnoviji film, Tri lica, je na Kanskom festivalu prihvaćen sa entuzijazmom. Režiser se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz Džafari, i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji. Tri lica je road movie protiv patrijarhata i predstavlja filmsku odu glumicama i svima koji to žele da budu.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=tri-lica-igr

 

SREDA, 29. I ČETVRTAK, 30. MAJ

“Najbolji ortaci “ (igrani film), r. Toby MacDonald / Velika Britanija, 2018, 95’
‘Samo najjači opstaju’ je glavna filozofija u engleskom muškom internatu u Kaldermauntu. Ako nisi snažan, atletski tip, ti si gubitnik. To niko ne zna bolje od štrebera Ambersona, koji je bio na dnu školske društvene lestvice od kada ga sećanje služi. Ambersonov život se okreće naglavačke kada se u školi pojavi Agnes, neodoljiva ćerka nastavnika francuskog. Odjednom Amberson postaje ljubavni posrednik između Agnes i Vinčestera, školske zvezde i sportskog heroja. Vinčester definitivno ima izgled kojim može da osvoji Agnes, ali Amberson ima harizmu. Da li će Amberson imati hrabrosti da joj prizna istinu i pokaže ko je u stvari?
http://freezonebelgrade.org/?sermons=najbolji-ortaci-igr

 

UTORAK, 7. MAJ

TRIBINA

Tribina – Zadrugarstvo u poljoprivredi –iskustvo zadruge „Sloga“ iz Krajišnika biće održana u utorak, 7. maja u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Govori: Zoran Jerković, predsednik Upravnog odbora Sloge. Tribina počinje u 19 časova.

ČETVRTAK, 9. MAJ

PREDSTAVA “NOĆ BOGOVA”

U četvrtak, 9. maja u Kulturnom centru Zrenjanina biće izvedena pozorišna predstava “Noć Bogova” u kojoj igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić. Režiser predstave je Marko Manojlović.

Predstava počinje u 20 časova a karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od  700 i 800 dinara. Informacije o prodaji karata: 063/562783

 

Noć Bogova je tragikomedija i politička farsa koju je napisao najizvođeniji hrvatski pozorišni pisac Miro Gavran. Gavranov dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah a u proteklih četvrt veka imao je čak 19 pozorišnih premijera širom sveta od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Vašingtona, Melburna, Sofije, Praga…

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismejavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

 

 

PETAK, 10. MAJ

IZLOŽBA ART KVADRAT – SRBIJA 2019.

 

Međunarodna putujuća izložba ART KVADRAT – SRBIJA 2019. biće otvorena u petak, 10. maja u izložbenom salu Kulturnog centra Zrenjanina. Otvaranje je zakazano za 19 časova. Na izložbi će biti izloženi radovi 42 autora a pored autora iz Srbije na izložbi učestvuju i autori iz Holandije, Hrvatske i Izraela. Postavka je otvorena od 10. do 23. maja

Karakteristika ove  postavke je i ta da u, svakom gradu, mestu gostovanja,  radove ocenjuje publika a pobednik je onaj autor koji je sveukupno dobio najviše glasova za svoj rad.

 

 

NEDELJA, 12. MAJ

PROMOTIVNI KONCERT HORSKOG FESTIVALA „SLOBODAN BURSAĆ“

NASTUP HORA „SLAVEJ“ IZ BUGARSKE

U okviru promotivnih koncerata koji najavljuju šesti Horski festival „Slobodan Bursać“, u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu,  u nedelju, 12. maja od 20 časova  nastupiće mešoviti hor „Slavej“ iz Bugarske. Ovaj amaterski hor je osnovan 1896. godine u Harmanliju (Bugarska) i od tada, već 123 godine neguje višeglasno pevanje različitih stilova. Ulaz je slobodan.

Na njihovom repertoaru nalaze se duhovne, svetovne, savremene i kompozicije inspirisane bogatom bugarskom folklornom tradicijom. Bili su učesnici nekoliko horskih takmičenja i festivala od kojih izdvajaju osvojene srebrne medalje na petom i šestom Republičkom festivalu amaterske umetnosti. Hor aktivno nastupa u Bugarskoj i inostranstvu (Poljska, Rusija, Italija, Španija, Francuska, Slovačka, Makedonija, Turska, Engleska, Rumunija) a u Srbiji su gostovali 1998. godine. Osnovali su horski festival „Harmony“ koji se od 2007. održava svake godine juna meseca. Dirigent hora je Mladen Stanev, koji je magistrirao horsku muziku na državnoj muzičkoj akademiji „Pančo Vladigerov“  u Sofiji a od 1999. godine radi u Državnoj operi „Stara Zagora” kao dirigent hora opere. Vodio je i do sada sarađivao sa nekoliko amaterskih horova. Kao klavirska pratnja nastupiće Galina Terzieva, pijanistkinja koja je obrazovanje stekla na „Mariopol“ Muzičkoj akademiji u Ukrajini. Muzički direktor hora je Žermina Mihova.

Ovaj koncert će biti drugi po redu promotivni koncert koji najavljuje šesti Horski festival „Slobodan Bursać” i koji će se održati od 31. maja do 2. juna u  Zrenjaninu.

Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.

 

SUBOTA, 18. I SUBOTA, 25. MAJ

SEDMA SEZONA VELIKOG DEČJEG KVIZA “SUPERSU” – TAKMIČENJE UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA

U subotu, 18. maja počinje sedma sezona velikog dečjeg kviza “SuPersu”. Takmičenje se odvija u dva dana i to: 18. 5. – kvalifikacije za sve školske ekipe a veliko finale zakazano je za subotu, 25. maja. Kvalifikaciona takmičenja i veliko finale počinje u Kulturnom centru Zrenjanina u  devet      časova. Takmičenje je namenjeno učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola Zrenjanina i okolnih naseljenih mesta. Takmičiće se 27 ekipa iz 20 škola.

Kviz je pokrenut sa idejom da se kroz druženje i upoznavanje proveri znanje iz opšte kulture i školskog gradiva od 5. do 8. razreda. Svi takmičari biće nagrađeni prigodnim poklonima sponzora a pobednici će osvojiti vredne nagrade u vidu putovanja. Članovi kviz žirija su Rako Tomović – profesor istorije koji je i predsednik žirija, Ivana Sabo – profesorka biologije i Vladimir Đurić – pomoćnik direktora i rukovodilac programske službe Kulturnog centra Zrenjanina.

Kviz je urađen u produkciji Kulturnog centra Zrenjanina a pod generalnim pokroviteljstvom Trgovačkog lanca PerSu. Jednako značajni pokrovitelji i prijatelji “SuPersu” kviza su: “Akvapark Jagodina”, “Akvapark Petrolend” – Bački Petrovac, “Mrkšićevi salaši”, Mlekara “Zott”, Knjižara “Birooprema” i “Kraljeva voda”.  Kviz takmičenje je otvoreno za javnost, emisije se snimaju a nakon završetka kviza emitovaće se  na RTV “Santos”.

 

PETAK, 24. MAJ

IZLOŽBA ZAVODA ZA KULTURU VOJVOĐANSKIH RUMUNA

OD 24. DO 30. MAJA

Izložba Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna biće otvorena u petak, 24. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Svečano otvaranje zakazno je za 19 časova.

 

PETAK, 24. MAJ

HIT PREDSTAVA “ĐUROLOGIJA”

Autorska hit predstava “Đurologija”, Branka Đurića – Đure,  biće izvedena  u petak, 24. maja u Kulturnom centru Zrenjanina.  Kako autor navodi: “Đurologija je zbirka mojih razmišljanja, koja na zabavan način predstavljaju sve ono što me nasmijava i zabavlja, ali i nervira. To je moj svojevrsni anti-stand up show, koji ponajviše podsjeća na neposredan i iskren razgovor sa publikom.”

Predstava počinje u 20 časova a karte se prodaju po ceni od 1000 dinara svakog radnog dana i subotom, od 10 do 12 i od 18 do 20 časova na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina.

Informacije o prodaji karata: 023/566-712.

 

NEDELJA, 26. MAJ

IZLOŽBA JOVANKE KUZMANOVIĆ „DODIR RAVNICE“

Izložba amaterske slikarke Jovanke Kuzmanović – „Dodir ravnice“ biće otvorena u nedelju, 26. maja u 11 časova u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Slikarska celina „Dodir ravnice“ je koncipirana kao pokušaj da se na podlogu prenesu impresije, sećanja i ljubav prema ravnici, gde se na jednostavan i skriven način prikazuje bogatstvo vojvođanskih predela.

Autorka je po profesiji diplomirani biolog u penziji. Svoj radni vek je provela radeći najpre u prosveti a zatim na više mesta –  Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JP „Vojvodinašume“ i to kao biolog na poslovima zaštite prirode. Autorka navodi da je i činjenica da smo istinski deo prirode opredelilo njen profesionalni odnos i ljubav prema njoj. Slikarstvo kao specifičan izraz viđenog i doživljenog uvek su bili izazov i prateći deo njenog svakodnevnog života i rada.

 

UTORAK, 28. MAJ

TRIBINA

Tribina: „Sovjetska avijacija u Drugom svetskom ratu“ biće održana u utorak, 28. maja u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Govori mr Petar Jakšić, istoričar. Tribina počinje u 19 časova.

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.