Kulturni centar Zrenjanina 3. i 4. decembra 2021. organizuje Zrenjaninsku gitarijadu. Nakon 40 godina od održavanja prve Gitarijade u tadašnjem «Domu mladosti», Kulturni centar ponovo u tom osnovnom «formatu» i pod istim nazivom organizuje još jedan događaj značajan za lokalnu muzičku scenu na kojem će nastupiti zrenjaninski bendovi koji su se prijavili za učešće. Nastupi bendova počinju u 21 sat. Ulaz je slobodan.

U petak, 3. decembra nastupaju „Jerusalimski pilići“, „Panta Šiklja nafta“, „Titanik“, TBK, „Prljava frekvencija“ i Acoustic Grunge a u subotu, 4. decembra: „Drž ne daj“, Fatal Error, The Stop, Direct Drive, „Uroš i nejaki“ i „Maršal“.

 

„Kulturni centar Zrenjanina“ planira da oživi i ponovo pokrene organizaciju Gitarijade na kojoj bi nastupali bendovi iz Zrenjanina i okolnih naseljenih mesta sa područja grada.

 

Prva zrenjaninska Gitarijada održana je u hali „Medison“ aprila 1967. godine. Prvo takmičenje zrenjaninskih tzv. „električara“ održano je oktobra 1965. u MZ „Dolja“ koje se može i smatrati prvim okupljanjem muzičara koji su ustanovili praksu „živih svirki“. U „Kulturnom centru Zrenjanina“ tadašnjem „Domu mladosti“ početkom osamdesetih vraćen je taj vid okupljanja i organizacije ove vrste događaja jer je Zrenjanin uvek imao veliki broj aktivnih bendova koji su stvarali muziku sa autorski autentičnim tekstovima, svirali i nastupali i publiku koja je u duhu vremena pratila taj vid okupljanja i zabave uz rokenrol muziku.