Hor „Slavej“ iz Bugarske nastupa u Zrenjaninu

             Zrenjanin- U okviru promotivnih koncerata koji najavljuju šesti Horski festival „Slobodan Bursać“, u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu će 12. maja nastupiti mešoviti hor „Slavej“ iz Bugarske.

Ovaj amaterski hor je osnovan 1896. godine u Harmanliju (Bugarska) i od tada, već 123 godine neguje višeglasno pevanje različitih stilova. Na njihovom repertoaru nalaze se duhovne, svetovne, savremene i kompozicije inspirisane bogatom bugarskom folklornom tradicijom. Bili su učesnici nekoliko horskih takmičenja i festivala od kojih izdvajaju osvojene srebrne medalje na petom i šestom Republičkom festivalu amaterske umetnosti. Hor aktivno nastupa u Bugarskoj i inostranstvu (Poljska, Rusija, Italija, Španija, Francuska, Slovačka, Makedonija, Turska, Engleska, Rumunija) a u Srbiji su gostovali 1998. godine. Osnovali su horski festival „Harmony“ koji se od 2007. održava svake godine juna meseca.

           Dirigent hora je Mladen Stanev, koji je magistrirao horsku muziku na državnoj muzičkoj akademiji „Pančo Vladigerov“  u Sofiji a od 1999. godine radi u Državnoj operi „Stara Zagora” kao dirigent hora opere. Vodio je i do sada sarađivao sa nekoliko amaterskih horova. Kao klavirska pratnja nastupiće Galina Terzieva, pijanistkinja koja je obrazovanje stekla na „Mariopol“ Muzičkoj akademiji u Ukrajini. Muzički direktor hora je Žermina Mihova.

            Ovaj koncert će biti drugi po redu promotivni koncert koji najavljuje šesti Horski festival „Slobodan Bursać” (31. maj – 2. jun, Zrenjanin). Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap