Otvaranje izložbe „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata – na primeru zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin“

 

 

Zrenjanin- U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 16. maja, sa početkom u 19 časova, biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata – na primeru zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin“.

 

Cilj izložbe i pratećeg kataloga je da na osnovu materijala Etnološkog odeljenja NMZ prikaže zoomorfne ornamente i njihovu bogatu simboliku. Bogatstvo zoomorfnih ornamenata možemo da pratimo kroz oblike likovnog izražavanja na predmetima za svečanu i svakodnevnu upotrebu. Na izložbi će biti analizirane i predstavljene kako realne predstave životinja, tako i one stilizovane forme. Analizom zbirke utvrđeno je da je zoomorfni ornament najčešće upotrebljavan na tekstilnom enterijeru, delovima pokućstva, nošnji, a pojavljuje se sporadično i na lulama i pojedinim zanatskim proizvodima. Izložbom se ukazuje i na uzajamnost materijalne i duhovne kulture koja je duboko prožeta u tradicionalnoj kulturi Banata.

 

Autorka izložbe i pratećeg kataloga je Branka Babić, kustos-etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap