Zrenjanin- Danas je održana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Srednjobanatskog upravnog okruga Zrenjanin, kojom je predsedavala načelnica i komandant Okružnog štaba Snežana Vučurević i na kojoj je razmatrano stanje vodotokova na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga, preduzimanje preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja a povodom najavljenih većih količina padavina u narednom periodu.

Na sednici su doneti sledeći zaključci:
1.  Stanje vodotokova na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga je stabilno. Stanje svih odbrambenih nasipa duž rečnih tokova je na zadovoljavajućem nivou. Nisu registrovane negativne pojave u vidu procurenja kroz telo nasipa. Vodostaj na reci Tamiš je u režimu redovne odbrane od poplava.

2. Jedinice lokalnih samouprava na teritoriji Srednjobanatskog pravnog okruga održale su sednice štabova za vanredne situacije, na kojima je ocenjeno da se u narednom periodu ne očekuju veći problemi na terenu i pored najavljenih većih količina padavina.

3. Jedinice lokalnih samouprava u okviru svoje nadležnosti, staraju se o komunalnoj problematici (ispumpavanje vode, čišćenje i održavanje kanala u naseljenim mestima kao i obodnih kanala, a komunalna javna preduzeća obezbeđuju prohodnost kišne i kanalizacione mreže i otklanjaju sva uska grla i kvarove na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži).

4. Na teritorijama lokalnih samouprava identifikuju se zone rizika od poplava kao i rizika od pojave unutrašnjih voda, definišu se mere zaštite i organizuju se adekvatne mere odbrane od poplava.

„Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo naložilo je sanitarnoj inspekciji da prati i dostavlja informacije u vezi ugroženosti objekata pod sanitarnim nadzorom, naročito objekata javnog vodosnabdevanja i objekata javne delatnosti: predškolske ustanove, škole, zdravstvene ustanove i dr. U vezi sa aktuelnom situacijom naloženo je i praćenje stanja vodosnabdevanja i epidemiološke situacije u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje“, saopštila je Stručna služba SBUO.