Zrenjanin- U duhu fotografske tradicije koju grad Zrenjanin ima kroz stvaralaštvo Georgija Kneževića,Ištavana Oldala, Orosi Lajoša, Meinhardta, Viplera, Nikole Štokmana i Đure Roknića8. maja povodom početaka druge po redu Fotografske umetničke kolonije u 18 časova na glavnom gradskom trgu biće otvorena izložba fotografija. Izložba starih majstora fotografije biće predstavljena javnosti na petnaest panela u velikom formatu. Na oko četrdeset fotografija snimljenih između 1853-1940 godine, moćće se videti do sada neobjavljene fotografije postavljanja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću koji je od strane nacista, srušen 1941. godine, a obnovljen 2004 godine. Na izložbi će se naći i fotografije iz svakodnevnog života grada koje se nalaze se u privatnim kolekcijama Stevana Radišića, Ivana Pančića, Danijela Vrške i Duška Malbaškog, a zastupljene su i fotografije iz fototeke Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Kultna fotografija kada Breson i Kudelka mole Voju Mitrovica da ne ide u penziju, privatna arhiva Voje Mitrovica.

Organizator izložbe je Savremena Galerija Ečka u saradnji sa Fotografskim Dokumentacionim Centrom, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Izložbu će u ime domaćina otvoriti gradonačelnik Čedomir Janjić.

 

Umetnička Fotografska Kolonija počeće istog dana okupljanjem fotografa na Carskoj Bari u 14 časova, a među njima su velikani srpske fotografije kao i izuzetni autori mlađe generacije.

Već u četvrtak 9. maja od 17 časova ljubitelji fotografije će imati priliku u prostoru Savremene galerije u Zrenjaninu da provedu vreme uz Voju Mitrovića koji živi i radi u Parizu, a koji predstavlja izuzetno značajno ime u svetskoj fotografiji i neretko ga pominju uz Anri Kartije Bresona i Kudelku za koje ga je vezivalo i vezuje iskreno prijateljstvo. Istog dana ljubitelji fotografije moćće da se druže sa sjajnim Tomislavom Peternekom, koga u svetu fotografije ne treba posebno predstavljati, Peternek je jedan od naših najznačajnijih majstora fotografije. Zrenjaninskoj publici će se nakon toga obratiti Nino Rakićević koji živi i radi u Kaliforniji. Nino je fotograf i profesor fotografije na Santa Barbari, i Sony ambasador, a u svetu je napravio izuzetan uspeh na profesionalnom i na umetničkom planu.

Završnog dana manifestacije 10. maja u prostoru Savremene galerije od 14 časova ljubitelji fotografije družiće se sa Borivojem Mirosavljevićem majstorom Jugoslovenske fotografije koji će predstaviti i svoju najnoviju knjigu o fotografiji, a očekuje se potpisivanje protokola o zaštiti fotografije u kulturi.

Osim već navedenih majstora fotografske umetnosti kao učesnici po pozivu na Fotografskoj Koloniji učestvuju takođe naši značajni umetnici Vukica Mikača, Gordan Pomorišac, Sanja Knežević, Martin Candir , Zoran Jovanović Mačak ,Gordana Hajinović i Sonja Žugić.

Nakon završetaka kolonije od radova nastalih na koloniji biće priređena izložba fotografija koja se očekuje tokom septembra tekuće godine. Radove za postavku izložbe odabraće umetnici fotografije, sekretar Foto Saveza Srbije Miroslav Predojević, Imre Sabo i El Gvojos. Aktivnosti su usmerene na podsticaj fotografskog stvaralaštva i zaštitu fotografskog nasleđa. U godini kad se slavi 180. godina od pronalaska fotografije u svetu, a po rečima autora izložbe i osnivača kolonije Jovana Njegović Drndaka, ovo su tek stepenice koje gradimo u susret osnivanja Muzeja Fotografije u gradu Zrenjaninu koji to svakako zaslužuje.

 Tekst:  Alisa Junuzović

BIOGRAFIJE I ZANIMLJIVOSTI:

Voja Mitrovic 

……“I Voja i Picto su imali ogroman utjecaj na moju vlastitu sudbinu. U junu 1979. nakon što se vratio u Pariz, otišao sam kod Pierrea Gassmanna u Picto i tražio posao kao laborant. Pierre je svojim grubim, glasom pitao što znam – a ja sam pretjerao i rekao mu da sam odličan laborant i da znam sam sve raditi u crno-bijeloj tehnici. Rekao je: „Vidjet ćemo. Imat ćeš trodnevni test, a ako nisi tako dobar kao što kažeš, nećeš dobiti posao.“ Na moj prvi dan probe, dobio sam da uradim 100 negativa i napravim slike od 8×10 inča od svakog do kraja dana. U 16 sati, visok, zgodan muškarac sa stranim naglaskom, jedan od zaposlenih u laboratoriju – Voja – došao je do mog aparata za povećavanje slika i pitao me kako ide. Rekao sam mu da sam eksponirao samo 20 negativa. Rekao je, “ Nikada nećete dobiti taj posao – dajte mi negative. Gledao sam ga kako odnosi sto negativa u svoj aparat za povećavanje, i za jedan sat je eksponirao preostalih 80 negativa, stavljajući svaki list papira za razvijanje u zatvorenu ladicu nakon što je eksponirao svaki negativ U 16:50 je izvadio 80 listova eksponiranog fotografskog papira i otišao da ih razvije, gledao sam ga kako razvija fotografije, jednu po jedanu stavio je na posletku svih 80 otisaka, savršeno razvijenih, u fiksir. 17:10 tog dana, Pierre Gassmann je ušao u laboratorij i rekao: „Da vidimo šta ste uradili.“ Stavio je nogu na nožnu pedalu kako bi upalio svetlo kod fiksiranja pri crvenom svjetlu i pregledao mojih 100 fotografija. Nekoliko sekundi kasnije, podigao je pogled i rekao mi: „dobar si kao što si rekao; unajmljen si ! “ Nakon što je Gassmann izašao iz mračne sobe, odveo sam Voju na stranu i rekao: „Hvala vam. Jednog dana ću naći način da vam se zahvalim na ovome!“ Pogledao me i rekao: „I ja sam bio imigrant. Znam što znači imati potrebu za poslom – moramo pomoći jedni drugima!“

Nenad-Nino Rakićević je reklamni i umetnički fotograf koji preko 30 godina zivi i radi u Americi. Pre odlaska na studije fotografije 1988 godine na čuvenu Brooks Fotografsku Akademiju u Santa Barbari, Nino je u tadasnjoj Jugoslaviji osvojio sve najveće nagrade za fotografe izlagače. 1989 godine, njegove četiri fotografije su odabrane za izložbi “150 godina srpske fotografije” i izložene u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Nakon završetka studija seli se u Los Angeles i započinje uspešnu karijeru kao reklamni i modni fotograf. 2003 godine postaje profesor na Brooks Akademiji gde predaje predmete iz oblasti, modne, portretne i ulične fotografije. I pored obaveza na akademiji, Nino predano radi na svojim komercijalnim i umetničkim projektima i 2014 godine dobija veliko priznanje od kompanije Sony koja ga poziva da bude njen ambasador. Trenutno zivi i radi u Malibu u Kaliforniji gde poseduje studio. Svake godine provodi leta u Parizu gde snima mnoštvo svojih umetničkih projekata.