U petak, 4. novembra 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održana promocija knjige „Čudesni svet Dunđerskih” čiji je autor Zoran Subotički.

„Čudesni svet Dunđerskih“ je najpre nastao 2015. godine kao koncept i projekat koji za cilј ima afirmaciju kulturne, ekonomske i duhovne zaostavštine porodice Dunđerski, najbogatije i najmoćnije srpske porodice u Austrougarskoj carevini. Pozorište se pokazalo kao izuzetan medij za dostizanje pomenutih cilјeva te su tako nastajale drame o Dunđerskima koje su izvođene isklјučivo u dvorcima, kaštelima i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja od Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Beograda do Budimpešte. Drame o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerskoj, Lazaru Dunđerskom, namoćnijem Srbinu Carevine, te o Bogdanu Dunđerskom, srbobranskom i starobečejskom veleposedniku, oživele su nekadašnji sjaj „dvorske kulture Vojvodine“, a dramski tekstovi sabrani u ovoj knjizi, prerasli su  u štivo koje se čita bez daha, jednako kako se i predstave gledaju.

 

Zoran Subotički je rođen u Bečeju, 21. juna 1960. godine. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Katedri za jugoslovensku književnost, opštu književnost i srpsko-hrvatski jezik. Na istom Fakultetu predavao je Književnost renesanse i baroka, od 1988. do 2002. godine. Na Državnom univerzitetu u Milanu držao je predavanja u svojstvu lektora.

 

Pored književno-kritičkih i esejističkih tekstova objavlјivanih u jugoslovenskim časopisima, objavio je i tri knjige: „Užas i lepota smeha – poetika smeha Miloša Crnjanskog” /Matica srpska, Novi Sad, 1988/, „Snovi i kultura renesanse” /Svetovi, Novi Sad, 2000/, „Čudesni svet Dunđerskih“ /Prometej, Dom kulture Srbobran i Narodna biblioteka Srbobran, 2020/.