Zrenjanin- Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu i održala sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i rukovodstvom fabrike.

Predsednica vlade Ana Brnabić  je htela lično da se uveri zbog čega su probijeni rokovi i istakla da je zdrava pijaća voda najvažnije pitanje za građane Zrenjanina i da je sastanak održan kako bi se rešio višedecenijski problem.

„Postojali su rokovi za početak rada postrojenja koji su se iz nekih  nepredviđenih okolnosoti produžili“, rekla je premijerka i dodala da je rok produžen do sredine jula.

 

„Kada radite nešto prvi put, nešto što niko drugi nije rešavao decenijama, onda se događaju ovakve stvari. Najbitnije  je da nemamo šta da krijemo i da želimo da komuniciramo kako sa  građanima tako i sa medijima“, rekla je Ana Brnabić.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić na početku sastanka podsetio je sve prisutne  da je problem pijaće vode u gradu Zrenjaninu višedecenijski i da kvalitet vode nije menjan, a da su se samo propisi u međuvremenu promenili.

„Od  2004. godine voda iz gradskog vodovoda je zabranjena za piće i pripremanje hrane i zabrana je još i danas na snazi. 2012. godine sa nemačkom kompanijom „Vasertehnik“ potpisan je ugovor o izgradnji fabrike vode. Po tom ugovoru je grad trebalo da plati 28 miliona evra samo za izradu postrojenja, a zatim i da plaća prečišćenu vodu. U tom slučaju imali bismo najskuplju vodu na ne samo u regionu nego na čitavom  Balkanu. Zbog toga je aktuelna vlast raskinula ugovor sa nemačkim investitorom i našla  drugog partnera koji sam finansira izgradnju postrojenja. Tender je uspešno završen, potpisan je ugovor sa kompanijom „Gruppo Zillio“, tada  su nastali problemi, između ostalog i oko različitog tumačenja propisa“, rekao je gradonačelnik i istakao da će, kada postrojenje proradi, analize vode biti redovne, na svakih dva sata.

 

„Nakon probnog rada došlo je do oštećenja opreme, a filteri su bili zagušeni muljem iz vode stoga je  bilo potrebno da nabavimo dodatnu opremu uz pomoć države koja nam je izašla u susret. Dobavljač kasni sa slanjem opreme koja traje od 6 do 8 nedelja, dok se u naredne 2 do 3 nedelje očekuje kompletiranje fabrike i puštanje u rad. Najvažniji deo opreme, membrane su stigle na vreme, dok su određeni dihtunzi stigli avionom i sada su na carini, ali njih očekujemo u što kraćem roku. Fabrika je sposobna za prečišćavanje, što su analize pokazale. Izvode se vanredni radovi na postrojenju, kako bi se ispravili nedostaci, koji su uočeni, nakon zapušenja membrana u toku probnog rada. Dobili smo pozajmicu za nabavku opreme i očekujemo isporuku. Postrojenje za preradu vode bi konačno trebalo da počne sa radom sredinom jula,  ispitivanje kvaliteta vode, dobijanje dozvole za rad i konačno skidanje zabrane za upotrebu pijaće vode“, rekao je Nenad Obradović predstavnik investitora.