Zrenjanin-Manifestacija „Banatska bajka – leto u gradskoj bašti“ ove godine će biti održana na više lokacija u gradu i sedam naseljenih mesta u periodu od 10. juna do 18. avgusta.

O manifestaciji danas su na konferenciji za novinare govorili Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina, Jaroslav Stevanov u ime Turističke organizacije grada Zrenjanina, Maja Pandurov koordinator projekta i Aleksandra Marović Cucić iz  Udruženja građana „Taraške rode“.

„Banatska bajka “ će i u 2019. godini imati sličnu koncepciju, uz neke novine kako u samom programu u Bašti tako i u izmeštanju na duge lokacije. Po završetku programa utorkom, petkom i subotom sa početkom u 22 časa biće održavan After Banatske bajke i to na platou ispred budućeg Muzeja piva na obali Begeja pored Gradske Pivnice.

 

„U prethodne dve godine u letnjem periodu održano je više od 100 raznih programa namenjenih svim generacijama.I ove godine posetioci će imati priliku da uživaju u  bogatom programu za sve generacije. U okviru manifestacije biće održan i Karavan Banatske bajke po pojedinim naseljenim mestima naše opštine (Belo Blato, Banatski Despotovac, Taraš, Orlovat, Farkaždin, Lukićevo i Čenta) Zamisao je da se građanima približi selo sa svojim znamenitostima i meštani prirede prigodan program u saradnji sa Banatskom bajkom u okviru svojih postojećih ili novih manifestacija (Kobasicijada, Pitijada, Taraške rode, Dani Uroša Predića… )“, rekao je Jaroslav Stevanov.

 

 

PROGRAM U GRADSKOJ BAŠTI OD 20 DO 22h:

PONEDELJAK: Muzičko dramske ifilmske večeri

UTORAK: Vinske priče – Promocije i prezentacije vinarija i vina uz vinske priče kao i hrane uz prigodan muzički program

SREDA : Multimedijalne večeri ( književncici, glumci, muzičari, KUD-ovi, bendovi, zantlije, Udruženja…)

ČETVRTAK: Dečiji programi ( od 18 H)

PETAK: Tamburaške večeri

SUBOTA: Evergrin i zabavne muzičke večeri

NEDELJA : Prezentacije sporta i zdravih stilova života – Aktivni Zrenjanin

„Ove godine ponedeljak je rezervisan za muzičko dramske i filmske večeri gde će biti angažovana naša vokalna solistkinja Milica Dosković sa različitim repertoarom koji će biti usaglašen sa predstavama i filmovima. Utorkom su za muzičku podlogu za „Vinske priče“ zaduženi Duo Joca i Brana. Predstavljaće se Udruženja vinara i individulani proizvođači iz Banata a učestvovaće i poznatije vinarije : „Dragić“, „Mačkov podrum“, „Despotika“ i “ Đorđe“. Sredom su multimedijalne večeri oplemenjene pored naših i gostovanjima Kulturnih centara iz regiona, predstaviće se mnogo pesnika, umetnika, Kulturno umetničkih i pevačkih društava, muzičara, Udruženja a imaćemo i jednu alternativnu predstavu iz Novog Sada. Što se tiče programa za decu on će i ove godine biti zanimljiv sa nizom zabavnih sportskih i edukativnih radionica i predstava za najmlađe sugrađane a održaćemo i festival vrtića – malih folkloraša iz naša četiri Kulturno umetnička društva. U program su uključeni naši dosadnašnji partneri koji rade sa decom već godinama a novina je i uključivanje Dečijeg odeljenja GNB „Žarko Zrenjanin“. Petak je rezrevisan za tamburaške večeri i za ovu priliku angažovani su Melnački taburaši „Džo i drugari“. Subotom će posetioce zabavljati „Bid Bend“ – Gagić i prijatelji sa zabavnom i evergrin muzikom. Nedeljom ćemo prezentovati zdrave stilove života i sport u saradnji sa Sportskim savezom grada Zrenjanina i UG “ Zdrav život“ kao i sa pojedincima koji su iz navedenih oblasti. Svi programi su besplatni. U slučaju lošeg vremena biće prebačeni u Baroknu salu u Gradskoj kući. Obezbedili smo i tezge za naše zanatlije koji će moći da izlože svoje proizvode kao i tablu za fotografisanje za decu i odrasl“, rekla je Maja Pandurov koordinator projekta.

Šesta po redu manifestacija „Taraške rode“ od ove godine je u sklopu „Banatske bajke“.

„Ove godine manifestacija će biti održana 8. juna sa početkom u 10 časova. Pripremili smo bogat program: pesnički višeboj, likovna kolonija, izložba, a biće i poklona za najmlađe“, rekla je Aleksandra Marović Cucić.

 

Organizatori manifestacije su Kulturni centar Zrenjanina, Turistička organizacija Grada i IP Media 023, a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.