Zrenjanin- Na konferenciji za medije koja je održana danas u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ Zrenjanin, dr Sanja Đurin – internista kardiolog, načelnica Internog odeljenja je predstavila novu dijagnostičku metodu koja se primenjuje u našoj ustanovi – Stresehokardiografiju.

U našoj ustanovi se Stres ehokardiografija radi od 16.marta 2019.godine. Rade je tri obučena kardiologa: dr Sanja Đurin, dr Jelena Lukić Petrov i dr Sanvila Stankov i tri obučene medicinske sestre: Smiljana Lukić, Daniela Sokolov i Dragana Mijanović.

Do sada smo pacijente kojima je bila potrebna ova dijagnostička metoda upućivali na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, pri čemu se na istu čekalo po nekoliko meseci. Sada je ova metoda dostupna našim pacijentima u našoj ustanovi, samim tim je prohodnost znatno brža. Ovako smo ubrzali i povećali kvalietet kardiološke dijagnostike što će se svakako odraziti na bolji ishod lečenja i bolje preživljavanje pacijenata.

Stres ehokardiografija (SEHO) je dijagnostička metoda koja kombinuje dvodimenzionalnu (2D) ehokardiografiju sa fizičkim, farmakološkim ili električnim opterećenjem srca u cilju provokacije miokardne ishemije i procene njene lokalizacije i težine.

Ova metoda se primenjuje kod pacijenata koji ne mogu da obavljaju fizički test opterećenja, koji imaju blok leve grane, ugrađen trajni pejsmejker, poremećaj lokomotornog aparata, osobe koje u preležale šlog, kod pacijenata nakon stentiranja i revaskularizacije (bajpas hirugrija) u smislu detekcije restenoze ili okluzije graftova

Dr Đurin je istakla da je dijagnostička vrednost stres ehokardiografskih testova, bez obzira na način izazivanja ishemije veoma visoka. Prednost ove metode je u tome što je dostupna svim medicinskim centrima, precizna je, ponovljiva i jeftina. Pokazano je da stres ehokardiografski testovi imaju odličnu prognostičku vrednost za predviđanje neželjenih događaja kod pacijenata sa poznatom i suspektnom ishemijskom bolešću. Ishemija na testu ukazuje na veći rizik od smrti i infarkta, dok negativni testovi ukazuju na bolje preživljavanje.
Ceo test traje oko sat vremena. Pacijentu se kače elektrode za kontinuirano praćenje srčanog ritma na EKG aparatu sa monitorom i elektrode povezane sa ehokardiografskim aparatom.

Stavlja mu se manžetna za merenje krvnog pritiska tokom celog testa i plasira se braunila za aplikaciju lekova. Pacijent leže na svoju levu stranu a lekar počinje da radi orijentacioni ultrazvuk srca a potom se startuje sa SEHO (sestra aplicira Dobutamin a po potrebi i drugu terapiju) uz stalno praćenje srčanog ritma, EKG, krvnog pritiska i pokretljivosti zidova srca tokom ultrazvučnog pregleda. Tokom testa dolazi do provociranog ubrzanja srčanog ritma kao provoktivnog faktora kojim se procenjuje sposobnost koronarnih krvnih sudova da ishrane određene zone srca. Nakon postignutih, zadatih parametara, test se završava a srčani ritam se medikamentozno usporava.

Ako je test negativan, pacijentu se daje savet za dalje ponašanje i izdaje rezultat. Ako je test pozitivan, pacijent se hospitalizuje radi dalje dijagnostike i lečenja, koja ide ka koronarografiji ili ka kardiohirurgiji.