Zrenjanin- U sredu, 3. jula, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 19 časova, svečano će biti otvorena izložba „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“.

Cilj izložbe je da posetiocima i čitaocima približi rimsku ikonografiju, mitologiju i religiju, predstavljenu kroz kovanje novca, monetarnu politiku, krizne situacije i njihovo odražavanje na novac, da im objasnimo i upoznamo ih sa ulogom novca u cilju propagande, prenošenja poruka i informacija kao drugom, neplatežnom, ulogom i funkcijom koju je on u tom periodu imao. Namera nam je da javnost upoznamo sa numizmatikom kao razvijenom naučnom disciplinom i ustalimo jednu praksu u kojoj će numizmatički materijal postati vidljiv kroz izložbe i kataloge, ali i trajno dostupan posetiocima Muzeja kao deo stalne postavke.

Autor izložbe i pratećeg kataloga je Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba će biti dostupna do 1. avgusta 2019. godine.