Zrenjanin- U utorak, 18. aprila, u 19 sati, u koncept baru i restoranu Kafemat biće upriličeno Veče fotografije u okviru kojeg će gostovati Miroslav Predojević iz Foto saveza Srbije, Milorad Đokić, autor dokumentarnog filma “Umetnik iz senke” i Jovan Njegović Drndak, predavač u Zrenjaninskoj školi fotografije, koja deluje uz podršku Lista Zrenjanin i Kulturnog centra Zrenjanina.

 

Miroslav Predojević će govoriti o tome na koji način zainteresovani fotografi mogu postati članovi Foto saveza Srbije, dok će nas Milorad Đokić – autor filma “Umetnik iz senke”, koji će biti prikazan tokom večeri – bliže upoznati sa tokom nastanka filma i njegovim akterima. Ovo će ujedno biti prilika da Jovan Njegović Drndak dodeli sertifikate polaznicima Zrenjaninske škole fotografije koji su uspešno završili drugi ciklus obuke.

U dugometražnom dokumentarnom filmu “Umetnik iz senke”, govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek i profesori Branimir Karanović i Nikola Šujica, uz ekskluzivno pojavljivanje legendarnog Jozefa Kudelke, jednog od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka, koji je samo zahvaljujući činjenici da se film bavi ličnošću Vojislava Mitrovića pristao da se pojavi pred kamerama.

U filmu o Voji Mitroviću otkriva se malo poznata uloga ovog vrhunskog stručnjaka, koji je, kako ističe poznati fotograf i profesor Piter Tarnli, lično izradio gotovo svaku potpisanu fotografiju Anri-Kartje Bresona, i to u periodu kada kolekcionari počinju da prikupljaju potpisane primerke i stvaraju prestižno aukcijsko tržište istorijski i umetnički neprocenjivih autorskih fotografija.

“Umetnik iz senke” ispituje uvek aktuelan odnos tehnologije, zanata i umetničkog dela, nastojeći da uhvati “ono neizrecivo“ što izdvaja umetnički doprinos i zanatsku umešnost Voje Mitrovića od običnog tehničkog razvijanja fotografije. Čuveni portreti, reportažni i drugi snimci koje je Voja izradio sadrže u sebi tajnu vrhunske vizuelne i fotografske umetnosti.