Zrenjanin- Tretmani protiv komaraca koji su u Zrenjaninu sprovedeni krajem protekle nedelje bili su, uprkos hiperprodukciji zabeleženoj ove godine, izuzetno uspešni. To je pokazala uobičajena kontrole uspšenosti, sporvedena klopkama sa suvim ledom, a sinoć je to, kako navode iz „Ciklonizacije“ potvrdila i vanredna kontrola izvedena vcr metodom.

 

„Kontrolne klopke su bile postavljene u svim delovima Zrenjanina, a timovi „Ciklonizacije“ sinoć su izveli i seriju kontrola vcr metodom na devet lokacija u gradu Zrenjaninu. Ova kontrola je obuhvatila Aviv park, naselje Mala Amerika, park u centru, Trg Slobode i šetalište, Peskaru, Žitni trg, naselje 4. juli, Šećeranski park i prostor oko autobuske stanice. Na svim lokacijama, osim prostora oko autobuske stanice aktivnost komaraca je bila minimalna. Kada je reč o ovoj lokaciji sa povećanom brojnosti, ustanovljeno je da se ne radi o rečnim, već dominantno o urbanim ili kućnim komarcima. To znači da se legla nalaze u neposrednom okruženju, navodi iz „Ciklonizacije“.

Kako dalje objašnjavaju, u kombinaciji sa rezultatima monitoringa dobijenim iz klopki, zaključeno je da je da nove tretmane treba izvesti u delovima grada, a to će biti urađeno u najkraćem roku, najverovatnije večeras, odnosno prvo veče sa povoljnim vremenskim uslovima.

Ovi tretmani obuhvatiće zonu između Begeja, Ečanske kolonije, naselja 4. jul, Ruže Sulman, autobuske stanice i magistrale, kao i zonu Male Amerike sa oklnim barama i jezerima, kao i oko bolnice i Begeja.

U ovom momentu na području grada dominantno aktivne su dve vrste komaraca. Prvi je urbani ili kućni, čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi. Iz „Ciklonizacije“ navode da razmnožavanje ovog komarca u svojim dvorištima građani mogu da spreče. Potrebo je da tokom sezone jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara. Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom. I male površine vode dovoljne su za veliku produkciju ove komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana. Ovi komarci ne odlaze daleko od mesta gde se izlegu, pa najčešće prave probleme upravo građanima koji ih  ”gaje” u svojim dvorištima I njihovim komšijama.

Druga vrsta su ruralni komarci iz roda Kaspius (Caspius), slični rečnim Edesima (Aedes). Upravo ovi komarci su karakteristični za Banat, jer se razmnožavaju u barama, kanalima i svim vodenim površinama u atarima, odakle migriraju u urbane sredine, jer su kao i rečni komarci dobri letači, objašnjavaju iz “Ciklonizacije”.

Kako kažu, ove godine su ogromne atarske površine Vojvodine, zbog izuzetno povoljnih uslova za razvoj komaraca, pune upravo ovih komaraca, a kako je nemoguće tretmanima obuhvatiti ta ogromna izvorišta, njihov proboj u urbane sredine je očekivan.

Iz tog razloga tretmani izvedeni u gradovima, prigradskim naseljima i selima imaju ograničeno dejstvo. Novi komarci vrlo brzo iz atara ponovo dolaze do ljudi, te je zato i ponavljanje tretmana često neophodno, zaključuju u “Ciklonizacinji”.

Iz ovog preduzeća podsećaju da je hiperprodukcija komaraca u celom regionu na nivou elementarne nepogode, a kada je reč o Zrenjaninu, najavljuju dalju stalnu kontrolu brojnisti komaraca i tretmane čim se pokaže potreba.