Zrenjanin- U Gradskoj bašti u sklopu manifestacije “Dani piva” i prvoj nedelji septembra biće izvedeno pet pozorišnih predstava u žanru komedije i drame.  Predstave počinju u 21 sat. Ulaz je besplatan.

 

RASPORED IGRANJA PREDSTAVA:

  • UTORAK, 27. AVGUST – “KIŠOBRAN ZA DVOJE”
  • SREDA, 28. AVGUST – STAND UP VEČE SRĐANA SLIJEPČEVIĆA
  • SUBOTA, 31. AVGUST – „PETRIJIN VENAC“
  • NEDELJA, 1. SEPTEMBAR – „PARČE NOĆI NA IVANOVOJ GAJBI“
  • PETAK, 6. SEPTEMBAR – „IMAMO DOJAVU“

 

„KIŠOBRAN ZA DVOJE“

 

Predstava „Kišobran za dvoje“ nastala je po tekstu Aleksandra Ace Popovića, urađena je režiji Nade Macanković a u njoj igraju Miljan Prljeta i Nada Macanković.

  • Radnja pozorišnog komada je smeštena uz jednu od beogradskih pijaca gde se susreću dve romantične starogradske duše, jedan trgovac srećom ili šibicar i jedna prodavačica starih stvari. Ljubav se rodila na prvi pogled, ali treba i mnogo hrabrosti da bi se ostvarila. Svet pijace u sumrak prepliće se sa svetom Holivuda i američkih filmova, u njihovim snoviđenjima, stvarajući atmosferu romantike, čežnje za boljim životom i daje nam sliku jednog Beograda, kog više nema…..

 

STAND-UP VEČE SRĐANA SLIJEPČEVIĆA

 

Poznata komičarska forma sa nizom skečeva, duhovitih i satiričnih opaski očekuje ljubitelje ovog glumačkog izraza u večeri Srđana Slijepčevića.

 

„PETRIJIN VENAC“

 

Režiju predstave potpisuje Duško Anđić, a muziku Vanja Pilipović. Glavnu junakinju Petriju Đorđević igra Ljiljana Đurić. Petrija je nepismena ali inteligentna žena koja u životu proživljava brojne muke i porodične nesreće. Radnja se dešava polovinom prošlog veka.

Ova nepismena seljanka naučila je da život oseća čulima, da se intuitivno nosi sa svim njegovim nedaćama.

Životna priča glavne junakinje ostavlja utisak faktografske verodostojnosti i protkana je autorskom filozofijom Dragoslava Mihailovića (pisca istoimenog romana), kao da je temeljena na iskustvu i svojstvima antičke drame…..objašnjava reditelj Duško Anđić. Predstava “Petrijin venac” proglašena je i najboljom predstavom na 11. festivalu malih scena Republike Srpske 2017. godine.

 

“PARČE NOĆI NA IVANOVOJ GAJBI”

 

Predstava je urađena po tekstu Đorđa Milosavljevića i završni je ispit studenata IV godine glume u klasi profesora Srđana J. Karanovića. U predstavi igraju: Filip Hajduković, Isidora Građanin, Marina Ćosić i Đorđe Kreća.

Radnja komada dešava se u „udobno i lepo“ sređenoj Ivanovoj gajbi u kasnim noćnim satima nakon tek završene žurke koju je domaćin organizovao povodom svog tek odbranjenog doktorata. Domaćini se spremaju da odu na spavanje kad im se na vratima  pojavi dvoje gostiju kojima je pobegao noćni autobus, nemaju za taksi, pa je valjda logično da se vrate i u toplom sačekaju „prvi jutarnji“…

Sam komad je takođe diplomski tekst autora, nekada studenta, Đorđa Milosavljevića a sada profesora na Fakultetu dramskih umetnosti. Pisac je ovim komadom, između ostalog, želeo da skrene pažnju na bolan i ponižavajuć proces socijalnog raslojavanja  među mladim ljudima. Sam taj proces  je devedesetih godina prošlog veka još uvek bio neprimećen, verovatno zbog još uvek bliskog sećanja na vreme „mekih socijalnih razlika“ u doba socijalizma dok je danas, dvadesetak godina kasnije, itekako vidljiv i uočljiv. “To je i jedan od razloga zbog kojih sam studentima predložio ovaj tekst  za ispitnu predstavu. Zanimalo me kako ga tumače i interpretiraju generacije koje danas imaju „dvadeset i kusur“, da li je za njih provokativan i još uvek aktuelan ili su se stvari toliko brzo promenile pa je i sam tekst za nove generacije ‘epoha’” – naveo je Milosavljević.

 

 

„IMAMO DOJAVU“

 

Komedija „Imamo dojavu“ jedinstvena je po tome što u svojim replikama sadrži stotine najboljih tvitova. Reč je o duhovitoj priči o dugogodišnjim prijateljima i cimerima Siniši i Besimu, koji ne uspevaju da plate kiriju gazdarici Mari za stan u Beogradu i koja na duhovit način ilustruje poznatu situaciju u kojoj se dva studenta „iz unutrašnjosti“ mogu naći. Zajedničko pokretanje biznisa koji obećava sticanje velike količine novca za kratko vreme, ultimatum je koji im gazdarica postavlja, ali će upravo iz tog „posla“ proizići brojne nevolje…

Glumačku ekipu predvođenom Zlatkom Rakonjcem, poznatom po glavnoj ulozi u filmu: „Mi nismo anđeli 3“, seriji: „Žene sa Dedinja“, filmu: „Na lepom plavom Dunavu“ I ostvarenju: „Večernja TV dostava“, čine još i glumci Beogradskog dramskog pozorišta Zinaida Dedakin (poznata po igranju u serijama: „Bela lađa“, „Urgentni centar“, „Pevaj brate“, “Vojna akademija”, filmu: „Jesen stiže dunjo moja“ kao i seriji: „Nepobedivo srce“) i Semir Gicić autor mnogih popularnih predstava („Pazi s’ kim spavaš“, „Čekajući ministra“, „Ljubavne igrarije“ ali i tekstopisac ove predstave u kojoj je jedan od glavnih likova). Predstavu je režirao Ivan Denić.

Organizator programa je Kulturni centar Zrenjanina.