Promo regata rekom Tamiš kroz Rumuniju i Srbiju, startovala je 20. avgusta i trajaće četiri dana. Ujedno će to biti poslednja zajednička aktivnost srpskih i rumunskih partnera u IPA projektu prekogranične saradnje „Eko Tamiš – novi turistički proizvod“.

Ideja je da se tokom trajanja regate promoviše turistička ponuda opština i naselja na Tamišu, kada je u pitanju aktivni odmor.

Treći dan regate, učesnici su stigli u Srbiju. Prva stanica je bila Jaša Tomić. Sa 6 kanua veslači su veslali do Sečnja. U saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Sečanj, na plaži u Sečnju je organizovan promo događaj i zajedničko druženje učesnika, partnera na projektu i lokalnog stanovništva. Na ovaj način promovišu se lokalni prirodni resursi i skreće pažnja na značaj reke Tamiš i njenih prirodnih lepota.

Cilj ovog projekta, koji su partnerski sprovodili Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga, Pokret gorana i centar volontera Pančevo i dve asocijacije iz Rumunije, bio je povezivanje turističkih radnika iz rumunskog i srpskog dela Banata i promocija reke Tamiš, kako bi dobila mesto koje joj pripada u rečnom turizmu.

Tokom programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije održani su brojni treninzi, izdate su karte najboljih lokacija za pecanje, biciklizam i pešačenje, ali i karte sa naznačenim mestima za posmatranje ptica karakterističnih za ovo podneblje, završava se postavljanje mobilijara, a po okončanju projekta biće završen i promotivni film.

Za realizaciju ovog dvogodišnjeg projekta ukupno su odobrena sredstva u visini od 970 hiljada evra, od čega je 85 procenata finansirala Evropska unija, a 15 odsto Republika Srbija.