„DANI SRPSKE“ ŠESTI PUT U ZRENJANINU

Zrenjanin je jedan od dvadeset gradova u Srbiji u kojima je u peridu od 4. do 10. septembra organizovana manifestacija „Dani Srpske u Srbiji 2019“ kojom je je predstavljena kultura, umetnost, kao i nauka Republike Srpske.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac organizovao je sinoć prijem za  Borislava Maksimova, savetnika za kulturu u predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, ali i za  učesnike u književnoj večeri koja je upriličena u Baroknoj sali Gradske kuće  Nedeljka Zelenovića, Dušana Zurovca, Jovana Delića, kao i Radoslava Miloševića.
Pozdravljajući prisutne, Santovac se zahvalio predstavništvu Republike Srpske u Srbiji što je grad Zrenjanin na mapi gradova u kojima se ova manifestacija održava i istakao:
„Manifestacija Dani Srpske u Srbiji u našem gradu se održava šesti put, i to predstavljanjem različitih programa, ali koristim ovu priliku da istaknem da grad Zrenjanin sprovodi strategiju Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske u jačanju odnosa dve države na polju kulture ali i privrede. Zrenjanin neguje i bratske odnose sa Trebinjem i Bjeljinom, ali isto tako i sa Laktašima, Bilećom i Višegradom, i to jasno pokazuje da je veliki broj našeg stanovništva upravo iz tih krajeva i ovo je prava prilika za prisećanje na običaje i kulturu naroda iz tih krajeva, a ujedno i prilika za upoznavanje zrenjaninaca koji nisu imali priliku da vide stvaralaštvo u pomenutim gradovima i regijama“, rekao je Santovac.
“Večeras predstavljamo savremeno stvaralaštvo pesnika iz Hercegovine“, rekao je savetnik za kulturu predstavništva Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimov, i dodao da je saradnja sa Zrenjaninom izuzetna od početka održavanja manifestacije „Dani Srpske“. Cilj je prvenstveno predstavljanje tradicije i običaja naroda koji žive preko Drine, ali i mogućnost da pesnici iskažu savremeno stvaralaštvo, sa temom istorije naroda koji žive u Banatu, a poreklom su iz Republike Srpske.
Književnoj večeri, kao i svečanom prijemu prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, kao i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić.

 

U okviru „Dana Srpske“ u Zrenjaninu je izvedena i monodrama Slobodana Ćustića „O glumatanju“, a  ovom prilikom prisutne je pozdravio i predsednik udruženja Hercegovaca u Zrenjaninu, Milan Bjelogrlić.

Izvor:zrenjanin.rs

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap