Vesti- U baroknoj sali gradske kuće danas je potipisan memorandum o razumevanju, između Ministarstva privrede Srbije, Grada Zrenjanina i kineske kompanije “Šandong Jangu Huataj hemikl”. Memorandum su potpisali ministar privrede Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik i generalni direktor kompanije “Jangu Huataj hemikl” Venbo Vang.

Kineska kompanija “Šandong Jangu Huataj hemikl” (Yanggu Huatai Chemical CO LTD) je jedan od glavnih kooperanata kompanije “Linglong tire“ i baviće se proizvodnjom sintetičkog kaučuka  za potrebe gumarske industrije. Kompaniji Huataji  pogon u Zrenjaninu biće prvi  u inostranstvu i van NR Kine, vrednost investicije je 30 miliona evra, a fabrika će se prostirati na osam hektara i zapošljavaće oko 100 radnika.  Huataji je osnovan 1994. godine, glavni proizvodi  su hemijski proizvodi od kaučuka kojima se snabdevaju najveće svetske kompanije, zapošljavaju 1.400 ljudi i  u 2018. godini imali su poslovni prihod od 260 miliona evra.

„Velika mi je čast što sam učesnik potpisivanja memoranduma sa kompanijom „Huatai“ o investiciji vrednoj 30 do 40 miliona evra. Ova investicija će značiti puno za razvoj Zrenjanina i da podsetim da sam u vreme kada sam bio gradonačelnik sa ovog istog mesta najavio da će Zrenjanin biti sjajno mesto za investicije i da će u budućnosti svi  Zrenjaninci koji budu želeli imati posao“- istakao je ministar privrede Goran Knežević.

„Donosimo najnoviju tehnologiju u Srbiju, koju pored Amerike i Japana i mi  posedujemo, planiramo da pogon stavimo u funkciju za tri godine.  Proizvodni proces je potpuno zatvoren i ne generiše zagađenja kao što je otpadni gas i vode, ili neke druge supstance – rekao je predsednik i generalni direktor Huatajia Venbo Vang.

Više puta sam govorio da još nismo dovoljno svesni šta znači dolazak kineske kompanije „Šandong Linglong Tajr“ u naš grad, ali, produkt njihovog dolaska je i dolazak njihovog kooperanta, kompanije „Huataj“. Kada smo prošle godine objavili da smo popunili naše industrijske zone i da ovu, zonu „Jugoistok“, hoćemo da proširimo za još 550 hektara bilo je malo i nerazumevanja, javnosti i mojih saradnika, međutim, dolaskom kineskih prijatelja i još nekoliko kompanija, verujte, malo će nam biti i tih 550 hektara – rekao  je  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
On je izrazio uverenje da „Huataj“ neće biti samo investitor u našem gradu, već i partner i prijatelj Grada Zrenjanina.
– Želim pre svega da brzo realizuju ovu investiciju i da mnogi naši sugrađani nađu posao u ovoj kompaniji – rekao je još gradonačelnik Janjić.