Poseta ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislava Nedimovića Gazdinstvu Danijela Mendreu iz Ečke.

 

Zrenjanin- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović posetio je u sredu, 25. septembra, poljoprivredne proizvođače – Gazdinstvo Doo Janković u Perlezu, Danijela Mendreu iz Ečke i Gazdinstvo Aleksandra Mihajlova u u Elemiru.

 

Obilazak je zapravo nastavak poseta ministra uzornim poljoprivrednim gazdinstvima, a zajedno sa njim, poljoprivredne priozvođače obišao je i zamenik gradonačenika Zrenjanina Saša Santovac.

Ministar Nedimović je nakon posete kazao da se u svakom razgovoru i svakom selu stekne novo iskustvo, jer, kako je naveo, poljorpivrednici najbolje prenesu utiske o tome šta funkcioniše, a šta ne.

 

„U poslednje dve godine bilo je mnogo primedbi koje se tiču dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i to smo rešili. Sada idemo korak dalje, moramo se pozabaviti dinamikom isplata subvencija poljoprivrednicima, da je stočari dobiju onda kada njima to treba, da voćari subvencije dobiju kada njima to realno treba, jer, nama jeste cilj da pomognemo ljudima, a ne da radimo birokratski, po redosledu podnošenja zahteva „, rekao je ministar Nedimović i naglasio da će zakon o podsticajima biti izmenjen i regulisana ta materija.

 

 

Aleksandar Mihajlov, poljoprivrednik iz Elemira, kazao je da su on i ostali poljoprivrednici iz tog sela, koji su danas bili u prilici da razgovaraju sa ministrom i ukažu na aktuelnu situaciju i određene probleme, takođe zadovoljni posetom.

– Ovo je bila prilika da nam ministar lično objasni nove mere u stočarstvu i ratarstvu, uopšte u poljoprivredi i zadovoljan sam i što su moji sugrađani čuli sve to i mogu se u narednom periodu pripremiti za nove mere – kazao je Mihajlov.

 

 

 

Obraćajući se novinarima, zamenik Santovac podsetio je na zavidan agrarni budžet grada tokom prethodnih godina, a koji je iznosio između 150 i 250 miliona dinara, ostvaren  delom zahvaljujući zakupu poljoprivrednog zemljišta.

– Grad Zrenjanin je i dodatno izdvajao sredstva kako bi pomagao poljoprivrednim proizvođačima. I danas čujemo pohvale za Grad Zrenjanin za to što je dodeljivao junice, što je pomagao pčelarima, iskopavanjem bunara pomogli smo i onima koji se bave proizvodnjom povrća. Ono što bih istakao, obilazeći naseljena mesta sa ministrom Nedimovićem, čuli smo da će lokalnim samoupravama biti mnogo lakše u narednom periodu, posebno kada je reč o davanju zemljišta u zakup. Jasna strategija Vlade Republike Srbije olakšaće i poljoprivrednicima kojima će biti mnogo jasnije šta je to što mogu da očekuju – rekao je Santovac.

Izvor:zrenjanin.rs