Pogledajte kompletan program manifestacije „Noć istraživača“

 

Zrenjanin- Evropska ”Noć istraživača”, manifestacija posvećena popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu, održaće se u petak, 27. septembra i u trideset gradova širom Srbije, a po deveti put jedan od učesnika biće i Zrenjanin. Manifestacija počinje toga dana u 16 časova, svečano otvaranje je u 17 časova, a programi će trajati do 22 časa u Kulturnom centru Zrenjanina i Startit centru, na Trgu slobode.
Tim povodom u Gradskoj kući održana je konferenciji za novinare  na kojoj su  govorili  pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, profesor strukovnih studija Visoke tehničke škole dr Miodrag Kovačević i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić rekao je da je manifestacija, pre svega, namenjena mladima, učenicima osnovnih i srednjih škola, ali da razlog da je posete imaju svi naši sugrađani, bez obzira na uzrast.
U ime organizatora zrenjaninske “Noći istraživača”, Visoke tehničke škole strukovnih studija, obratio se profesor Miodrag Kovačević koji je istakao da manifestacija ove godine u Srbiji obeležava jubilej, desetu godišnjicu, a da je od samih početaka u nju uključen i naš grad i sada će biti održana deveti put.
– Okupljamo sve one koji se u Zrenjaninu bave naukom, vršimo njenu popularizaciju i želimo da  uključimo mlade naučnike, sve one učenike, studente i ostale koji su zainteresovani za nauku. Pored velikog broja programskih aktivnosti, pripremili smo i niz radionica, predavanja, performansa, a samo radionica će biti ukupno 49, sa više od stotinu učesnika u njihovoj realizaciji, nastavnika, profesora, učenika, saradnika. Očekujemo i više od tri hiljade posetilaca – najavio je Kovačević i dodao da je ove godine centralna tema manifestacije “Globalna konekcija”.
– Tema su konekcije svih vrsta, između ljudi, između mašina, između svega što se u našim životima dešava, tako da su radionice prilično interesantne i trebalo bi ih posetiti – naglasio je dr Kovačević.
Još je rekao da će u Maloj sali Kulturnog centra, u terminu od 17.30-21 čas, biti održano osam tematskih predavanja iz oblasti fizike, matematike, umetnosti, primenjenih nauka, a da će dva performansa za mlade održati Milan Inić, popularni “Jaserštajn” i “Haos animatori”. Ukupno će u realizaciji svih aktivnosti učestvovati 11 osnovnih i tri srednje škole, obe gradske visokoškolske ustanove, razni klubovi, udruženja građana, a po prvi put ove godine i dve privredne kompanije – “Šinvoz” i “Drekslmajer”, sa sadržajima prilagođenim javnosti, a koji su u vezi sa tehnikom i tehnologijom koje se promovišu tokom “Noći istraživača”.
Direktor Kultrunog centra Zrenjanina Goran Marinković rekao je da se ta ustanova, kao i u mnogim drugim prilikama, sa zadovoljstvom uključila i ove godine u “Noć istraživača”, kao partner Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija od samih početaka manifestacije u našem gradu.
Foto: pixabay.com
“Evropska noć istraživača” pokrenuta je 2005. godine kao događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Od tada se održava svake godine, poslednjeg petka u septembru. Manifestacija je podržana od strane Evropske komisije, u okviru “Marija Sklodovska – Kiri akcije”, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Detaljnije o svim programima i radionicama u Zrenjaninu – Kulturnom centru i Startit centru – na sledećim linkovima:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap