Zrenjanin- Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvoren  10. „Stripolis“. Na otvaranju ovogodišnjeg  festivala publici su se obratili Goran Marinković, direktor Kulturnog centra Zrenjanina u ime organizatora, Branko Đukić autor projekta i urednik časopisa „Stripolis“ i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika u ime pokrovitelja festivala i novog broja časopisa autorskog i internacionalnog stripa sa kojim je pre 11. godina i počeo  jedan od najznačajnijih projekata Kulturnog centra Zrenjanina i stvoren  prepoznatljiv kulturni brend koji je, već odavno, prešao okvir lokalne kulture.

 

 

 

U Zrenjaninu  se od 19- 21. septembra ove godine održava deseti jubilarni festival stripa pod nazivom  „Stripolis“. Prvi dan na svečanom otvaranju u Kulturnom centru Zrenjanina  tradicionalno se odigrao kosplej na kojem su većinom učestvovala deca iz predškolskih ustanova, ali i ne samo deca, već i odrasli koji su kreativni i raspoloženi da se igaraju na taj način. Pored njih izdavači iz cele zemlje predstavili su svoja najnovija strip izdanja i upriličena je izložba posvećena legendarnom Yu-strip magazinu… Narednog dana (petak, 20. septembar) održaće se radionica animiranog filma na kojoj će prijavljeni polaznici naučiti prve korake stop-moušn filma. Radionicu će voditi Teodor Ajduk iz Novog Sada. U galeriji ALUZ-a (zgrada Muzeja, ulaz sa trga) u petak, 20. 9. će se održati razgovor s a rediteljem Milanom – Pecom Nikolićem jednom od kreatora serijala „Stripomanija“ koja se svojevremeno emitovala na obrazovnom programu televizije Beograd. Posebna poslastica će biti izložba originalnih radova gostiju festivala (Zoran Janjetov, Branislav Kerac, Sibin Slavković, Zoran Tucić, Dejan Nenadov, Željko Pahek, Mladen Đurović, Darko Perović, Moma Rajin) koji su ujedno vremenom  postali i bardovi domaćeg stripa. Poslednjeg dana festivala (subota, 21. septembar) sa početkom u 19.30h u Kulturnom centru Zrenjanina, sa njima će biti upriličen i razgovor, a nakon toga publika će imati zadovoljstvo da dobije na poklon crtež od svakog gosta.

Povodom otvaranja ovogodišnjeg festivala i uopšte o značaju manifestacije i organizacije programa ovog tipa Mr Branko Đukić rekao je sledeće:“Poetika koju je iznedrio strip na ovim prostorima je zaista specifična i kao takva ostavila je snažan trag u mom slikarskom izrazu. Kao klinac uživao sam u mnogobrojnim strip izdanjima koja su krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dosezala ogromne tiraže i formirala čitave generacije. Pre deset godina u saradnji sa Kulturnim centrom iz Zrenajnina pokrenuli smo časopis autorskog stripa koji izlazi jednom godišnje i donosi najzanimljivije radove ovakve vrste stripova autora iz celog sveta. Obilazeći festivale u svetu znao sam da nešto slično može da nikne i u Zrenjaninu. I zaista za ovih deset godina postojanja, festival je uspeo da privuče ogroman broj posetilaca raznih generacija. Mladima je  pružio perspektivu (jer su mogi od njih upisali umetničke akademije i sada rade u ovoj ili sličnim profesijama), a stariji mogu da uživaju u nostalgičnim osećanjima. Mislim da smo za sve ovo vreme uspeli da stavimo grad Zrenjanin na značajno mesto u mapi svetskih strip dešavanja „.

 

 

Vladimir Đurić, pomoćnik direktora(rukovodilac programske službe) Kulturnog centraZrenjanina o Stripolisuje rekao sledeće: “U raznovrsnoj ponudikulturnih programa kojerealizuje Kulturni centraZrenjanina, jedno od najznačanijihmesta zauzima Časopis Stripolis i Festivalstripa. Svedočansto da smo na dobrom putu jesu objavljenih 11 brojeva časopisa i 10 festivala koje smo do sada organizovali.

Veliki broj značajnih autora iz celog sveta daje poseban pečat našem časopisu koji neguje i promoviše “umetnički strip”.

Kada je Festival u pitanju, drago nam je da smo uspeli da uspostavimo trajnu sardnju sa Predškolskom ustanovom  koja nam već nekoliko godina ulepšava festival sa mališanima koji se maskiraju u svoje omiljene strip i crtanje junake.

Potrudićemo se da ovaj projekat nastavi da komunicirta sa publikom i u narednim godinama.

 

 

Organizator festivala i izdavač časopisa “Stripolis” Kulturni centar Zrenjanina

Urednik časopisa i autor projekta “Stripolis” mr Branko Đukić

Pokrovitelji festivala i časopisa Grad Zrenjanin i Ministarstvo kulture i javnog informisanja Republike Srbije

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama