Zrenjanin- U četvrtak, 03. oktobra 2019.godine u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin održaće se promocija knjige Banat – novembar 1918. dr Milana Micića i dr Ferenca Nemeta. O knjizi će govoriti autori: dr Milan Micić i dr Ferenc Nemet, recenzenti: dr Goran Vasin i dr Nenad Ninković, kao i izdavač Radovan Vlahović. Ulaz je slobodan.

 

Studija autora dr Ferenca Nemeta i dr Milana Micića govori o pisanju velikobečkerečkog lista na mađarskom jeziku  Torontal o dramatičnim događijima u Banatu novembra 1918. godine. Raspad austrougarske države, povlačenje nemačke vojske kroz Banat, povratak austrougarskih vojnika sa fronta, nadiranje boljševičkih ideja iz Rusije, nemiri i nasilje u Banatu u vakuumu vlasti, stvaranje srpskog i mađarskog nacionalnog veća i srpske i mađarske narodne garde u Velikom Bečkereku, ulazak srpske vojske u Banat kao garanta poštovanja života i imovine svih stanovnika Banata bez obzira na veru, jezik i nacionalnost, preuzimanje vlasti od strane Srpskog narodnog veća u Velikom Bečkereku,  sadrži ova istoriografska studija kao uzbudljivo, korisno i čitljivo štivo iz istorije Banata i njegovih ljudi.

 

Iz recenzije za monografiju BANAT – NOVEMBAR 1918. GODINE – VELIKOBEČKEREČKI LIST TORONTAL – događaji, viđenja, stavovi

 

U koautorskoj monografiji Milan Micić i Ferenc Nemet posvetili su se oblasti koja je na kraju rata podeljena između dve države, Kraljevine SHS i Rumunije – Banat. Događaje u vezi sa Velikim ratom autori prate u kontekstu pisanja lista Torontal, glavnog banatskog glasila. Kroz najvažnije članke u vreme rata čitaoce je komentarima proveo Ferenc Nemet, ističući najznačajnije momente. Posebno zanimljiv deo knjige je izlaganje dr Milana Micića o Banatu novembra 1918. u trenutku kada se Austrougarska raspadala i na njenoj teritoriji nicale nove države. Torontal je bio glasilo mađarske banatske elite i utoliko je zanimljivije jer on oslikava stanje, shvatanja, namerе ove zajednice. Autori su upečatljivo prikazali kako je Torontal novembra 1918. oslikavao mađarsko javno mnjenje. Posebno su prikazali vakum vlasti između nestanka jedne i nastanka druge države, strah od novog, od budućnosti. Ukazali su na širenje protivurečnih vesti ali i želje mađarske političke, ekonomske, društvene i kulturne elite da se ništa ne menja. Na kraju dali su prevode članaka koji oslikavaju situaciju u Banatu u pomenutom prelaznom periodu i time pružili mogućnost istoričarima i laicima da upoznaju ovaj važan istorijski izvor.

doc. dr Nenad Ninković