Treći po redu Poljoprivredni sajam  održan je danas u Jaši Tomić pod motom “Zajedničkim snagama da prave vrednosti budu na ceni”.  Cilj sajma je unapređenje  kroz povezivanje poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvoda, kako bi se uspostavili poslovni kontakti, koji bi mogli rezultirati sklapanjem poslovne saradnje, dobijanjem ideja, informacija i saveta za postizanje boljeg kvaliteta proizvodnje.

 

Preko 60 izlagača iz poljoprivrednog sektora izložilo je proizvode, mehanizaciju i semensku robu. Sajam je održan  uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i opštine Sečanj.

 

Izložba mehanizacije, poljoprivrednih proizvoda, mašina i opreme, meda i pčelinjih proizvoda, semena, đubriva , osiguravajuća društva i bankarski sektor.

Predsednik opštine Sečanj  Predrag Rađenović istakao je da je Sajam jedinstvena prilika da se poljoprivredni sektor okupi na jednom mestu i promoviše svoje proizvode i usluge sa ciljem unapređenja ruralne sredine kroz povezivanje poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvoda.

 

„Cilj Poljoprivrednog sajma je da poljoprivrednici uspostave poslovne kontakte, koji bi  rezultirali sklapanjem poslovne saradnje, dobijanje ideja, informacija i saveta za postizanje boljeg kvaliteta proizvodnje, a sa druge strane pružiti im priliku da prezentuju novine savremenih tokova iz oblasti poljoprivrede“, rekao je Rađenović i  naglasio da je ove godine sajam bolji od prethodnog, ali i da se nada da će iz godine u godinu sajam biti sve veći i da će privlačiti sve više poljoprivrednika iz regiona.

 

Izložba fotografija sa foto safarija održanog u Jaši Tomić

Udruženja žena, preduzetnika kao i pčelara iz skoro celog Banata na današnjem sajmu  prezentovali su svoje rukotvorine i proizvode.

 

 

Pomoćnik ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević svečano je otvorio treći Sajam poljoprivrede i izrazio veliko zadovoljstvo da se i u opštini Sečanj, kao i u celoj Srbiji razvija poljoprivreda i rađaju manifestacije kao što je današnja, na kojoj ljudi razmenjuju iskustva, ali se i edukuju.

„Sajam je jedinstvena prilika da se poljoprivredni sektor okupi na jednom mestu i promoviše svoje proizvode i usluge sa ciljem unapređenja ruralne sredine kroz povezivanje poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvoda, kako bi se uspostavili poslovni kontakti, koji bi mogli rezultirati sklapanjem poslovne saradnje, dobijanjem ideja, informacija i saveta za postizanje boljeg kvaliteta proizvodnje. A sa druge strane prezentovanje novina i savremenih tokova iz oblasti poljoprivrede“, rekla je Miljana Milošević direktor Turističke organizacije opštine Sečanj.

Pomoćnik Pokrajinskog sekretara za privredu  Milorad Malić istakao je  da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu prepoznaje značaj održavanja poljoprivrednih manifestacija u manjim mestima.

„Prepoznali smo ciljnu grupu, mlade poljoprivrednike do 40. godine, žene nosioce gazdinstava i ljude koji rade u otežanim uslovima, tako smo u poslednje tri godine, po prvi put, podelili 550 miliona dinara gde je više od 500 mladih gazdinstava započelo svoj biznis u poljoprivredi“, rekao je Malić i poželeo da Poljoprivredni sajam u Jaši Tomiću ima dugu i uspešnu tradiciju.

 

U parku je održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

U opštini Sečanj postoji blizu 48.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je  35.000 obradivo, od te površine državno je 17.000, a izdaje se 13.000 hektara, što govorio o činjenici da je u ovoj opštini poljoprivredna proizvodnja izuzetno zastupljena.

Opština ima osam ribnjaka, na više od 3.000 hektara, a planirana je izgradnja još tri na 130 hektara. Veliki broj poljoprivrednih preduzeća ističe se svojim radom, postoji 18 aktivnih zemljoradničkih zadruga, preko 4.500 poljoprivrednika i preko 2.500 registrovnih gazdinstava.

 

Sajam okuplja preko 60 izlagača iz različitih oblasti poljoprivrede, uz panel diskusije eminentnih poljoprivrednih stručnjaka. Posetioci sajma, pored izložbe poljoprivrednih proizvoda, imaju priliku da uživaju u tradiciji, kulturi i raznim kulinarskim specijalitetima.

Cilj sajma je promocija poljoprivrednih potencijala opštine Sečanj i celog Srednjobanatskog okruga. Takođe, želimo da postojećim i budućim poljoprivrednicima, poljoprivrednim gazdinstvima i zadrugama, kao i mladima na selu pružimo mogućnost informisanja, dobijanja savetodavnih usluga i ideja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Ovo je jedinstvena prilika da poljoprivredni sektor promoviše svoje proizvode i usluge, prezentuje novine i savremene tokove u oblasti poljoprivrede.

 

Organizatori trećeg po redu poljoprivrednog sajma je opština Sečanj i Turistička organizacija Opštine Sečanj.