Zrenjanin je danas bio domaćin manifestaciji “Izađi mi na teglu”, petnaest ekipa imalo je priliku da pokaže svoje umeće u spremanju ajvara, tradicionalnog banatskog specijaliteta. Zahvaljujući brojnim sponzorima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu je rekordan i iznosi oko 1.500.000 dinara.

 

Posetioci su danas  pored takmičarskog dela mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i u  „Tegla bazar-u”, gde su mogli kupto zimnicu, ručne radove, med i suvenire.

 

U svakom od gradova, u proseku se napravi oko 400 tegli ajvara. Dakle, nakon 30 dana, koliko traje manifestacija, biće pripremljeno oko 10.000 tegli, a celokupna proizvedena količina namenjena onima kojima je najpotrebnije sa teritorije opština u kojima se manifestacija održava.

 

Gastronomski karavan “Izađi mi na teglu” i ove godine stigao je u naš grad, to je veliko nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara. Organizatori manifestacije realizovali su današnje takmičenje u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina. I ove godine imamo maksimalan broj takmičarskih ekipa, a pobednik dobija šporet Smederevac i  direktno se plasira u finale koje će biti održano u Beogradu- rekla je Ivana Bogaroški koordinatorka manifestacije.

Veliko finale će okupiti pobednike iz svih gradova i održaće se 12. oktobra u Beogradu gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2019. godine.

„Osnovna ideja je priređivanje manifestacije koja se programski, produkcijski i organizaciono izdvaja od svih manifestacija u državi i regionu, sa željom da jednom gradu u jednom danu pružimo manifestaciju o kojoj će se pričati pričati tokom cele godine. Manifestacija „IZAĐI MI NA TEGLU“ spaja tradicionalno i moderno, selo i grad, prošlost i sadašnjost, dobar recept sa istančanim ukusom, zatim sve to promeša i na kraju uradi ono što najbolje zna – napuni teglu i nameni je kome je najpotrebnija“, istakli su organizatori.