Zrenjanin- Narodni muzej Zrenjanin i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, nakon uspešno realizovanog  prošlogodišnjeg  projekta, otpočeli su novi ciklus „Storytelling radionica“. Radionice podrazumevaju pričanje autorske priče i upoznavanje učenika osnovnih škola sa lokalnom istorijom na nov, interaktivan način, u ambijentu Narodnog muzeja.

 

Prva radionica drugog ciklusa, „Bronzani mač“,  bila je posvećena bronzanom dobu na našim prostorima, ljudima koji su tada ovde živeli i načinu njihovog svakodnevnog života. O ovom periodu istorije, kada je došlo do pojave prvih većih robnih razmena između plemena sa različitih, vrlo udaljenih, krajeva sveta, deca su stekla bolji uvid kroz autorsku priču o devojčici-ratnici i njenom maču. U priču su vešto upletene sve važnije istorijske činjenice o životu u bronzanom dobu. Deca su imala privilegiju da vide i drže mač iz tog perioda, a priča, koju je napisao bibliotekar Vladimir Tot, u saradnji sa arheologom Aleksandrom Šalamonom, ispričana je u arheološkoj sobi Muzeja posvećenoj bronzanom i kamenom dobu, sa autentičnim oruđem, oružjem i skulpturama tog doba.

Čini se da je deci najzabavniji deo radionice ipak bio onaj u kome su se podelila na plemena pominjana u priči. Svako „pleme“ trebalo je da osmisli svoj pozdrav, obeležje i pripremi specifično oruđe ili hranu svog kraja, za veliku robnu razmenu. Tokom ovog dela radionice imali su prilike da vide kako se međusobno sarađuje, kako se razmenjuju ideje, kao izgleda sresti nekog potpuno drugačijeg, upoznati ga i predstaviti mu svoje saplemenike, a sve to uz smeh.

 

Iako je planirana jedna  radionica o bronzanom dobu, zbog velikog interesovanja dece, učitelja i nastavnika, održane su četiri: sa učenicima iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“,„Vuk Karadžić“ i

„2. oktobar“. Bibliotekari i kustosi imali su zadovoljstvo da rade sa preko osamdesetoro dece  koja su zavolela ovakav način pričanja priča i istoriju.

 

Naredna radionica, u okviru drugog ciklusa projekta „Storytelling u Muzeju“, biće posvećena svojevrsnoj istoriji higijene u našem gradu, od „štrokavog“ srednjeg veka, preko javnih kupatila iz turskog doba, do današnjih spa centara.

 

Projekat finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinatori projekta su Jelena Gvozdenac, u ime Narodnog muzeja, i Tanja Graovac, u ime Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”.