Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina, u nedelju, 24. novembra sa početkom u 20 časova, nastupa „Hor slavista“. Na programu su ruske i srpske narodne pesme, lirske i ljubavne, pesme inspirisane narodnim običajima, pesme iz ratnih vremena kao i poznate kozačke kompozicije. U okviru programa, publika će imati priliku da čuje glasove ne samo iz raznih gradova Srbije, Republike Srpske već i iz dalekog Sibira. Ulaz je slobodan.

U okviru projekta „Tragovima ruske melodije“ koji je podržan od strane fonda «Ruski svet» iz Rusije, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Skupštine naroda Rusije i Ruskog centra za nauku i kulturu «Ruski dom» u Beogradu, Hor slavista od 26. oktobra do 18. decembra 2019. godine nalazi se na svojoj prvoj turneji i nastupa u 13 gradova Srbije (Novi Sad, Sombor, Subotica, Inđija, Sremska Mitrovica, Kikinda, Bačka Topola, Zrenjanin, Senta, Bela Crkva, Vršac, Pančevo, Beograd).

 

Ovom prilikom Hor slavista upoznaće vas sa svojim kolektivom koji već dvanaest godina neguje slovensku kulturu. Pesmom će vas voditi kroz istoriju srpsko-ruskog prijateljstva koje je posebno učvršćeno na teritoriji Vojvodine za vreme ruske emigracije.

 

Hor slavista“ osnovan je 2007. godine na Filološkom fakultetu, na katedri za Slavistiku na inicijativu lektora iz Moskve prof. Aleksandre Matrusove. Studentima slavistike vremenom su se, kao ljubitelji muzike slovenskih naroda, pridružili i studenti sa drugih fakulteta. Danas su to profesori stranih jezika, asistenti na fakultetima, prevodioci, i dalje aktivni članovi Udruženja Hora slavista.

Ovaj muzički sastav neguje kulturu i tradiciju, prvenstveno svoje, ali i drugih slovenskih zemalja, te u njihovom repertoaru pored srpskih narodnih pesama možete čuti i pesme na ruskom, ukrajinskom, beloruskom, bugarskom, češkom i slovačkom jeziku. Umetnički izraz Hora svojim glasovima oplemenjuju novi članovi, mladi ljudi zainteresovani da upoznaju širinu i lepotu slovenske duše.

Slavisti su pre dve godine na sceni Ruskog doma proslavili svoj prvi jubilej velikim koncertom povodom desetogodišnjice postojanja. A osim saradnje sa Ruskim domom, Hor ostvaruje lepu dugogodišnju saradnju sa Ambasadom Rusije, Belorusije, Bugarske, mnogim ustanovama kulture, udruženjima, fakultetima. Hor slavista je predstavljao Srbiju na festivalima u Sankt Peterburgu, Moskvi, Tveru i pevao sa kozačkim ansamblima iz Rusije.