Zrenjanin- U četvrtak, 29. novembara, u više gradova u Srbiji, održaće se Dan domaćeg filma. U okviru organizovanih bioskopskih projekcija dokumentarnih filmova, u Kulturnom centru Zrenjanina emituje se film „Gora“ (2017.) Stefana Maleševića. Projekcija počinje u 19 časova u Velikoj sali, ulaz je besplatan.


U izolovanim selima Gore, na visoravnima okrutne Šar-Planine, žive Goranci, muslimani koji govore slovenskim jezikom. „Gora“ prati svakodnevne rituale muškaraca – kroz sela, ulice, stada ovaca i krava, džamije i kafane film prikazuje njihov jednostavan život, a prirodno i kulturno bogatstvo. U ovom filmu oni rade, pevaju, pričaju, sviraju, mole se, šetaju i piju dok ih planina iznad i oko njih konstantno podseća na efemernost ljudskog postojanja.

Stefan Malešević rođen je 1989. u Beogradu. Doktorske studije filmske režije završava 2016. na film.factory akademiji u Sarajevu u klasi mađarskog reditelja Bele Tara, gde realizuje nekoliko projekata pod mentorstvom Tara i drugih predavača kao što su Anjiška Holand, Gas van Sant, Tilda Svinton, Fred Kelemen, Karlos Rejgadas, Kristijan Munđu… Osnivač je producentske kuće „Slovofilm“ u Banjaluci. Bio je član žirija na festivalima BelDocs 2018, Montenegro Film Festival 2017 i ROSHD Teheran 2018.

 

 

Festivali i nagrade:

Nagrada za najbolju kameru i nagrada za najbolji film na festivalu BELDOCS 2017.

Posebno priznanje žirija na DokuFest festivalu u Prizrenu, 2017.

Prikazan na festivalima:

Visions du Reel (Švajcarska) 2018.

Astra Film Festival (Rumunija) 2017.

Cinema City, Novi Sad 2017.

UnderHill Film Festival (Crna Gora) 2017.

DokuDoc (Slovenija) 2017.

Festival Dokument, Vranje 2017.

thishumanworld festival (Austrija) 2017.