Zrenjanin- Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas šestu redovnu sednicu Saveta upravnog okruga u Gradskoj kući, u našem gradu, a u skladu sa godišnjim planom i programom rada Saveta.

Sednici su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović i načelnica Školske uprave Zrenjanin Snežana Vlačić Oluški,

Teme na sednici su bile: potreba izgradnja novih vrtića, uvođenje jednosmenskog rada u školama i spremnosti lokalnih samouprava da pomognu u stvaranju uslova za uključivanje škola u ovaj projekat, kao i reforma i jačanje inspekcijskih službi.

„Inspekcijski nadzor je posao državne uprave prvenstveno sa preventivnim ciljem i savetodavnom ulogom, ali i nalaganje mera kojima se obezbeđuje zakonitost i bezbednost u poslovanju. Srednjobanatski upravni okrug ima devet inspekcija,  od toga sedam Republičkih i dve Pokrajinske sa ukupno 41 inspektorom. Prosečna starosna struktura je 54 godine. Ovakva slika nije samo u našem okrugu, već u celoj Srbiji. Stoga je Vlada Republike Srbije, u avgustu mesecu,  donela  akcioni plan za zapošljavanje novih inspektora. Na osnovu istraživanja, procenjeno da na teritoriji Srbije nedostaje 1300 inspektora, a za naš  okruk oko 20. U godinama borbe  protiv sive ekonomije, kao prioriteta, težnji da se stvaraju povoljni privredni ambijenti i unapredi život građana, veoma je važno jačati inspekcije službe, kako ljudskim resorsima, tako i u pogledu tehničke opremljenosti“, rekla je  načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i istakla da se u naredne tri godine očekuje osnaživanje inspekcijskih službi.

U toku godine, u našem gradu, prijavljeno je 591 gradilište, a broj radnika na crno, koji je pronađen, bio je  291, ali je sa 204 zasnovan radni odnos, tako da je u tom smislu rad inspekcije veoma značajan“, istakla je načelnica.

O uvođenju jednosmenskog rada u školama i spremnosti lokalnih samouprava da pomognu u stvaranju uslova za uključivanje škola u ovaj projekat  govorila je Snežana Oluški Vlačić rukovodilac Školske uprave.

„Projekat  obogaćenog jednosmenskog rada, to je projekat od izuzetne važnosti. U Srbiji  je u ovaj projekat uključeno 203 škole, a 26  škola u Školskoj upravi Zrenjanin, 7 škola na teritoriji srednjeg Banata, OŠ Sonja Marinković, i škole u Tomaševcu, Orlovatu, Kleku, Lazarevu, Jaši Tomiću i Vojvoda Stepi. Plan nam je da se projekat proširi na sledeću školsku godinu i  da vidimo  kakva je spremnost direktora i kolektiva, roditelja, učenika i naravno lokalnih samouprava“, rekla je Snežana Vlačić Oluški i istakla da su utisci sa terena pozitivni, da su pre svega učenici i roditelji, a onda i nastavnici izuzetno zadovoljni ovim projektom.

„Pre nekoliko godina otvorili smo nov vrtić „Alisa u zemlji čuda“ na Gradnulici, radimo na poboljšanju uslova u postojećim vrtićima i skoro smo završili izgradnju novog vrtića u naselju Putnikovo koje će početi sa radom februara ili marta sledeće godine. Napravili smo i projekat za nov vrtić na Bagljašu, jer nam se tamo javlja problem prebukiranosti. U 7 naseljenih mesta smo formirali jaslena odeljenja pri školama“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i najavio   da će ubuduće uvek biti dežuran jedan vrtić koji će čuvati decu do 23 časa uključujući  i vikend.