PRIJEM ZA ZRENJANINSKE VATROGASCE KOJI SU UČESTVOVALI U GAŠENJU POŽARA NA STAROJ PLANINI

Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić upriličio je danas prijem za pripadnike Vatrogasno-spasilačkog bataljona Policijske uprave Zrenjanin koji su nedavno učestvovali u gašenju velikog požara na Staroj planini.
Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Dragan Ćapin, kao i Goran Marjanović, načelnik Odseka za vanredne situacije PU Zrenjanin. Pripadnike Vatrogasno-spasilačkog bataljona predvodio je komandant Branislav Milosavljević.
 
Kako se moglo čuti, u gašenju požara učestvovalo je 16 vatrogasaca iz Zrenjanina, sa dva terenska vozila, a tokom tih sedam dana najveći problem za njih bio je nepoznavanje terena.
Gradonačelnik je podsetio na to da se danas obeležava Dan zaštite od požara.
– Pored toga, poseban motiv da ih pozovem jeste i to što su uspešno intevenisali u požaru na Staroj planini. Ponosni smo na naše profesionalne vatrogasce što su bili deo tog sastava. Bila je ovo i prilika da razgovaramo o njihovim aktivnostima, ali i problemima sa kojima se suočavaju, da li je oprema zadovoljavajuća i šta bi se trebalo nabatiti. Zaključak je da se poslednjih godina mnogo toga od opreme nabavilo, a veoma smo ponosni i na naša DVD koja rade zajedno sa našim profesionalcima i koji imaju dvadeset jedno vozilo koje smo uspeli da repariramo kako bi zajednički intervenisali – rekao je gradonačelnik.
On je ukazao i da je potrebno da se materijalno – tehnička sredstva zajednički održavaju kako bi bila ispravna i izrazio očekivanje da će u narednom periodu veći broj ljudi u vatrogasnim jedinicama zasnovati radni odnos, a Grad će, naveo je, u skladu sa mogućnostima nabaviti opremu koja nedostaje.
Iz MUP-a je danas saopšteno da pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije obeležavaju Dan zaštite od požara, 7. novembar, nizom aktivnosti, kroz edukativne skupove i pokazne vežbe širom Srbije kako bi upoznali decu i odrasle sa načinom postupanja u slučaju opasnosti,
Dan zaštite od požara ustanovljen je 7. novembra 1834. kada je srpski ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, sačinio i potpisao „Uredbu o gašenju požara“, koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranja vatrogasno-spasilačkih jedinica.
Izvor:zrenjanin.rs

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap