Zrenjanin- Izložba 64. saziva Umetničke kolonije Ečka – Slika 2019. biće otvorena u ponedeljak, 9. decembra u 19 časova, u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Tokom septembra meseca u Umetničkoj koloniji Ečka boravilo je i radilo petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika Irena Kelečević (Srbija), Jelena Vladušić (Srbija), Nora Mesaroš (Srbija), Nemanja Milenković (Srbija) i Dario Smetiško (Hrvatska) koji su razmatrali i preispitivali pojam slike u različitim kontekstima i medijima.

Transformacijom jedne tradicionalne, poluvekovne kolonije, u skladu sa novim tendencijama u umetnosti i zahtevima vremena pojam slike je od jednoznačnog termina koji se odnosio isključivo na dvodimenzionalni predmet – platno na kojem su nanesene boje tehnikom ulja na platnu ili akrila na platnu transformisan u višeznačni, mnogoznačni pojam slike, koji obuhvata različite umetničke tehnike i postupke i koji se u najširem smislu može shvatiti i kao „slika sveta“.

Tokom ovogodišnjeg saziva, iako nije postojala unapred određena koncepcija na osnovu koje su umetnici pozivani u koloniju i iako se na osnovu njihovih umetničkih biografija činilo da su naizgled svi različiti, osim naravno određenih dodirnih tačaka u njihovom umetničkom promišljanju, posmatrajući i analizirajući nastale radove, čini se da su svi umetnici dali odgovore na jednu temu, a to je tema prostora – mesta. Ona je na različite načine interpretirana u njihovim delima i kroz nju se provlače mnoge druge teme i otvaraju druga pitanja, ali kao da upravo specifičnost prostora Umetničke kolonije Ečka sama po sebi nameće ovu temu umetnicima. Da li su u pitanju interpretacije prostora u skladu sa njegovim istorijskim karakterom, ili u skladu sa njegovim pejzažnim, prirodnim, ambijentalnim odlikama, socijalnim i kulturološkim uslovima, matematičkim, tehnološkim i naučnim opservacijama, ličnim preispitivanjima, preispitivanjima odnosa imaginarnog i realnog, prirodnog i veštačkog, odnosa prostora i identiteta, ova tema čini okosnicu radova umenika okopljenih u okviru saziva „Slika 2019.“.

Selektor i kustos projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev.

64. saziv Umetničke kolonije Ečka – Slika 2019. je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Zrenjanina.

KRATKE BIOGRAFIJE UMETNIKA

Jelena Vladušić (Novi Sad, 1984.) Završila je osnovne i master studije fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorske studije završila je 2017. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, studijska oblast – višemedijska umetnost.
Aktivno izlaže od 2005. godine i svoje radove je predstavila na pet samostalnih izložbi i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Među priznanjima koje je dobila je i nagrada na Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM 2009).
Od 2010. zaposlena je na Fakultetu tehničkih nauka gde učestvuje u realizaciji nastave na Departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn, kao i na katedri za Scensku arthitekturu, tehniku i dizajn. Ona koristi fotografiju kao svoje glavno sredstvo istraživanja različitih psiholoških, socijalnih i političkih prostora

Irena Kelečević, doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U svom radu istražuje lični prostor i njegove veze sa javnim prostorom, koji se pojavljuje kao produkt društvene prakse, budući da je korišćen, okupiran i transformisan svakodnevnim aktivnostima. Od 2003. redovno izlaže, realizujući umetničke projeke u galerijskom i javnom prostoru u zemlji i inostranstvu.
Izložbe i radovi u javnom prostoru: 2019. Afrodizijak – Nezaštićeni svedok br. 1, Muzej afričke umetnosti, Beograd; 2018. Gde je moje mesto, Salon MSU, Beograd; 2017. Senke prošlosti, galerija “Nadežda Petrović”, Čačak; 2013. Uzorci mesta, DK.Ribnica, Kraljevo; In Absentia, Kulturni centar Požega; 2012. Prepoznavanje, Nacionalna galerija, Sofija, Bugarska; Šta se dogodilo sa Muzejom savremene umetnosti?, MSU, Beograd; Uzorci mesta, Dom omladine, Beograd; 2010. In Absentia, Prodajna galerija, Beograd; In The Middle, Galerie Califia, Češka; 2009. Mogućnosti strukture, DKSG, Beograd; Ne-mesta, Salon MSU, Beograd; Fascinirajuća geometrija, Magacin, Beograd; 2008. U međuvremenu, Moderna galerija, Lazarevac; In Between – Pattern Space, Stadtturmgalerie, Insbruk, Austrija; In Absentia, Narodni Muzej Kraljevo; 2007. Free Space, Remont, Beograd; Chronotopes, 9th Bennal of Cuenca, Ekvador; Privatni prostor – javni prostor, Magacin, Beograd; Tu i tamo. Ovde, BELEF; Transformacije sećanja. Politike slike, 24. Memorijal Nadežde Petrović, Čačak; 2006. Prostori različitih mišljenja, Zvono, Beograd; 2003. Prostor I, Dom Omladine, Beograd; Logično, BELEF; Pozitiv / Negativ, 44. Oktobarski salon, Beograd; 2002. Čačak; Lični-javni prostor, 22. Memorijal Nadežde Petrović, Čačak

Nora Mesaroš (Zrenjanin, 1990.) Osnovne akademske studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kao DAAD stipendista, od 2015. do 2017. pohađa master studije na Akademiji umetnosti u Drezdenu, Nemačka.
Realizovala je nekoliko samostalnih izložbi, među kojima su izložba mostly sunny u galeriji EX14 u Drezdenu, Nemačka (2018.), Bilo jednom u… u Gradskoj galeriji Požega (2015). Izlagala je na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, među kojima su Ich wohne in der Möglichkeit u galeriji Sehsaal, Beč, Austrija (2019.), partida u galeriji CSA La Tabacalera, Madrid, Španija (2018.), Double Trouble u Kunstquartier Bethanien, Berlin, Nemačka (2018.), WIN/WIN 2018 u Centru za Savremenu umetnost HALLE 14, Lajpcig, Nemačka (2018.). Osvojila je i nekoliko nagrada, među kojima se izdvajaju nagrada na konkursu Willi Münzenberg Forum-a, Berlin, Nemačka (2019.) i Hegenbarth-Stipendija, Drezden, Nemačka (2018.).

Nemanja Milenković (Novi Sad, 1996.) Osnovne studije završio je 2019. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na studijskom programu Slikarstvo, u klasi profesora Dragana Matića. Iste godine upisuje master studije pod njegovim mentorstvom. Do sada je svoj rad prikazao na devet samostalnih izložbi, a učestvovao je na preko 30 grupnih izložbi i nekoliko kreativnih radionica. Dobitnik je više priznanja i nagrada od kojih izdvaja Godišnju nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline SLIKANjE (2019.) i nagradu za osvojeno 3. mesto na izložbi “ZBOGOM BALKAN? ZBOGOM BALKAN!” u organizaciji Udruženja alumnista Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Britanske ambasade Podgorice i Centra za savremene umjetnosti Crne Gore (2018.). Stipendista je „Dositeje“ – Fonda za mlade talente 2018./2019. godine koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta.

Dario Smetiško (Zagreb, 1976.) Diplomirao je francuski jezik 1999. godine na Fakultetu humanističkih nauka Marc Bloch u Strasburgu. Iste godine upisuje studije na Ecole d’art de Mulhouse, na kojima diplomira likovne umetnosti 2003. godine. Umetnički odsek na Ecole des arts decoratifs u Strasburgu pohađa od 2003. do 2005. godine i stiče diplomu likovnih ekspresija. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u Francuskoj, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj.