U četvrtak, 26. decembra, sa početkom u 18 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće, naši dragi gosti iz Kragujevca dočaraće nam, kroz priču i sliku delić onoga što predstavlja i nudi njihov grad. Istog dana na Trgu slobode, u sklopu Novogodišnje čarolije, predstaviće nam njihovu turističku, privrednu, kulturnu i gastronomsku ponudu na izložbeno-prodajnim štandovima.

Dodjite da zajedno osetimo čari Šumadije i Pomoravlja!

Grad Кragujevac je nosilac industrijskog i privrednog razvoja regiona Šumadije i Pomoravlja, a ujedno je i administrativni, univerzitetski, zdravstveni, kulturni i sportski centar. Danas ga sa razlogom nazivaju gradom mladih, odnosno gradom budućnosti.

Kragujevac je grad gde se oseća specifičan spoj nespojivog, tradicionalnog i modernog, mirnog i dinamičnog, što je dovoljan razlog za jednu posetu, ali i savršen recept za povratak nazad.

Posetiocima pruža mogućnost da se upoznaju sa vrednom kulturno-istorijskom zaostavštinom, verskim, prirodnim i sportskim znamenitostima, ali i da uživaju u kvalitetnoj ugostiteljskoj ponudi, bogatom noćnom životu i raznovrsnim dešavanjima.

Kragujevac je grad bogate istorije. Bio je prva prestonica moderne srpske države. Kada je prestonica 1841.g. preseljena u Beograd ostao je centar političkog života. U njemu je izliven prvi top, što se smatra rođenjem srpske industrije. Početkom Prvog svetskog rata, od jula 1914. do oktobra 1915. godine, Kragujevac je bio upravni i vojni centar zemlje i u njegovoj zgradi suda je bila smeštena vrhovna vojna komanda. Nažalost prepoznatljiv je i kao jedan od najvećih stradalnika u Drugom svetskom ratu, o čemu svedoči Spomen park „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama, gde su 21. oktobra 1941. godine, nacisti streljali više hiljada nedužnih Kragujevčana. Kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima svakog 21. oktobra se održava manifestacija „Veliki školski čas“. Posle Drugog svetskog rata Kragujevac postaje simbol automobilske industrije, kada se osniva fabrika „Crvena Zastava“.

Grad ima bogato kulturno – istorijsko nasleđe. Kulturno – istorijski kompleks „Milošev venac“ obuhvata deo centralnog gradskog područja u kojem se nalaze najznačajniji objekti izgrađeni u vreme kada je Kragujevac bio prva prestonica moderne srpske države, kao i oni izgrađeni u drugoj polovini XIX i prvoj polovini XX veka.

Stara (Pridvorna) crkva podignuta je 1818. godine, u čijoj su porti crkve proklamovane gotovo sve važne odluke za srpski narod (hatišerifi, ustavi). Tu je održana Sretenjska skupština 1835. godine na kojoj je donet Prvi srpski Ustav.

Zgrada Stare skupštine u porti Stare crkve podignuta je 1859. godine. U njenoj sali su, 1878. godine pročitane odredbe Berlinskog ugovora, koji je Srbiji i Crnoj Gori doneo nezavisnost.

Pogrešili bi ako ne spomenemo i Spomenik palim Šumadincima posvećen borcima palim u ratovima za oslobođenje od 1804. do 1918. godine, zatim zgradu gradske tržnice, sagrađenu 1828/29. godine kao najlepšu pijačnu halu u Srbiji, Amidžin konak iz 1818. godine danas deo Narodnog muzeja, Konak kneza Mihaila, sagrađen 1860. godine, Zgrada prve Gimnazije u Srbiji…

U Gradu postoji više značajnih institucija od regionalnog, a neke i od nacionalnog značaja u oblasti kulture i umetničke delatnosti: Narodni muzej, Galerija Narodnog muzeja, Muzej „21. oktobar“, Muzej Stara livnica, Legat Nikole Koke Jankovića, Gradska galerija „Mostovi Balkana“, Galerija „RIMA“, Univerzitetska galerija, Knjaževsko srpski teatar, Pozorište za decu, Dom omladine, Kontakt galerija, Galerija SKC i Kulturni centar za umetnicko i moralno usavršavanje.

U Кragujevcu se organizuju brojne manifestacije: Festival rock muzike Arsenal fest, Salon vina, Fića fest, Dan grada Kragujevca, Festival elektronske muzike VIBE, Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra”, Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala, Internacionalni festival umetnika harmonike, Festival kamerne muzike „Oktobru hododarje – OKTOH”, Kragujevački polumaraton…

Poseta Kragujevcu je nepotpuna bez konzumiranja specijaliteta šumadijske kuhinje koji se spremaju po originalnim recepturama. Tradicionalni obrok u Šumadiji počinje aperitivom, rakijom koja se servira uz meze ili šumadijsku zakusku, pre glavnog jela. Pored dobro poznatog roštilja, u gradskim kafanama može se poručiti svadbarski kupus i proja, sarma, pasulj sa suvim rebrima i druga domaća kuvana jela. Dobro pečenje, praseće i jagnjeće, kao i teletina ispod sača, obavezni su sastojak gastronomnskog menija Šumadije. Pored tradicionalne kuhinje, Kragujevac ima i veliki broj internacionalnih restorana, kao i bogat izbor brze hrane. Da bi se u potpunosti uživalo u ukusu Kragujevca i Šumadije, obavezna je degustacija nacionalnog pića – rakije. U Kragujevcu se nalazi vise destilerija koje proizvode vrhunske rakije od šljive, ali i od drugih voća (kruška, dunja, kajsija, grožđe, malina).