Zrenjanin- U Baroknoj sali Gradske kuće održana je danas 45. sednica Gradskog veća, a predsedavao je gradonačelnik Čedomir Janjić.
Dnevni red sednice činilo je 34 tačke dnevnog reda, među kojima su programi poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova, predlozi odluke o komunalnom isnpekcijskom nadzoru, boravišnoj taksi, kao i predlog odluke o izmeni odluke o naknadama za korišćenje javnih površina kojom se umanjuju naknade za korišćenje javnih površina za oglašavanje.
Članovi Gradskog veća usvojili su i predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o manifestacijama od posebnog značaja za Grad Zrenjanin.
Kako je izvestilac po toj tački Milan Mrkšić rekao, Festival kobasica i domaće rakije, koji se već tradicionalno organizuje u Belom Blatu, uvršten je u manifestacije od posebnog značaja za naš grad.
Komentarišući današnju sednicu, gradonačelnik Janjić rekao je novinarima da su se današnje tačke dnevnog reda uglavnom odnosile na planove za narednu godinu.
– Mogli ste da čujete i da je budžet za Predškolsku ustanovu 447 miliona, skoro deset odsto ukupnog budžeta koji je predviđen za 2020. godinu, značajna sredstva izdvajamo u toj oblasti pogotovo što smo ove godine izgradili novi vrtić u naselju “Putnikovo”, a koji ćemo otvoriti u februaru, ili martu, tako da ćemo dodatno poboljšati kvalitet usluga Predškolske ustanove. Svedoci ste bili i da smo u nekoliko naseljenih mesta, u školama pre svega, otvorili i jaslene grupe za naše najmlađe stanovnike. Takođe, opremili smo i omogućili da u jednom vrtiću postoji i usluga do 23 časa, svakog radnog dana, subotom i nedeljom, a na zahtev roditelja koji rade po smenama i imaju za tim potrebu. Očigledno je i da ćemo tu uslugu za jasleni uzrast morati da pružimo u još nekim naseljenim mestima, jer postoji potreba za tim – rekao je gradonačelnik Janjić.
Kada se govori o domenu socijalne zaštite, gradonačelnik Janjić je podsetio da je na prošloj sednici osnovana nova ustanova “Most” koja će preuzeti deo ingerencija Centra za socijalni rad.
– Neke od tih aktivnosti biće proširene, a neke ingerencije od nevladinih organizacija biće sprovođene u toj ustanovi, tako da smo značajna sredstva izdvojili za socijalna davanja u 2020. godini – rekao je još gradonačelnik Čedomir Janjić, napominjući da će za socijalnu zaštitu biti predviđen znatno veći iznos sredstava.
Izvor:zrenjanin.rs