Zrenjanin- U Baroknoj sali Gradske kuće danas je održan tradicionalni novogodišnji svečani koktel na kojem je dodeljeno najznačajnije  gradsko priznanje –  Nagrada grada Zrenjanina za 2019. godinu.  U prisustvu čelnika lokalne samouprave, predstavnika pokrajinske i republičke vlasti, privrednika i brojnih zvanica gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik skupštine Oliver Mitrović  uručili su  najznačajnije godišnje priznanje.

 

Na samom početku predstavio se Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina.

Komisija za dodeljivanje nagrada i priznanja Skupštine grada Zrenjanina, nakon razmatranja prispelih predloga, prestižnu nagradu  dodelila je  Njegovom preosveštenstvu Episkopu banatskom gospodinu Nikanoru i Omladinskom mešovitom horu Muzičke škole “Josif Marinković” iz Zrenjanina.

Omladinski mešoviti hor Muzičke škole “Josif Marinković”, pod dirigentskom palicom Zorice Kozlovački, na najlepši način neguje izuzetno bogatu i dugu tradiciju horskog pevanja u našem gradu i produžava niz uspeha i zapaženih nastupa koje su horovi iz Zrenjanina imali širom naše zemlje i inostranstva. Nastupajući na festivalima i takmičenjima širom Evrope, predstavljajući svoj grad i našu zemlju, hor je u periodu od 2006. godine do sada osvojio više od 40 nagrada na značajnim festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Posebno su ponosni na osvojena prva mesta na horskim takmičenjima u Belgiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Italiji, Makedoniji, kao i na republičkim horskim takmičenjima u Srbiji.

 

 
Priznanje Episkopu Nikanoru dodeljuje se u godini u kojoj Republika Srbija i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju izuzetan i vredan jubilej – osam vekova autokefalnosti SPC. Proslavljajući ovaj jubilej u svim eparhijama, Episkop Nikanor odlučio je da upravo Zrenjanin, iako nije sedište eparhije, bude grad u kom će se održati centralna svečanost za Banat. Uz izuzetno poštovanje i domaćinski odnos prema našem gradu, iskazao je i lično angažovanje u svemu što Zrenjanin poslednjih godina čini na polju obnove duhovnosti i srpske sabornosti, rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih hramova na svojoj teritoriji.